Verzii sunt in plin avant, au atins cote istorice in preferintele electoratului din Germania. Catalizatorul principal a fost constientizarea si mai puternica a pericolului atomic, in urma catastrofei de la Fukushima. Daca trendul se mentine, Partidul Verzilor poate propune, la viitoarele alegeri, cancelarul. Dar poate ca, pana atunci, Angela Merkel se gandeste sa-si dea demisia. Si sa apere interesele Germaniei si mai bine, dintr-un fotoliu european. Caci in vara anului viitor, mandatul lui Herman Van Rompuy, presedintele Consiliului European, expira.

In nicio tara, in afara de cea insasi afectata, nu s-au resimtit efectele cutremurului din Japonia si ale amenintarii nucleare aduse de acesta, ca in Germania. In landul Baden-Württemberg, dupa 58 de ani de suprematie absoluta, crestin-democratii au piedut alegerile regionale, subrezind majoritatea de centru-dreapta din Bundesrat (Camera Superioara a Parlamentului german).

Castigatori „la puncte“ au fost Verzii, care au iesit inaintea social-democratilor, putand astfel sa-si propuna candidatul ca premier de land. Numele acestuia e Wilfried Kretschmann. Si in alte landuri germane mai mici, la alegerile locale si regionale, voturile „s-au inverzit“ in mare masura.

O jumatate a coalitiei aflate la guvernare, „s-a ingalbenit“ insa de tot, de dezamagire si furie. Liberalii au ajuns la marginea prapastiei, abia trecand pragul electoral de 5%. Prin acest rezultat dezastruos, coalitia de guvernamant a fost puternic zdruncinata, iar pozitia vicecancelarului liberal, Guido Westerwelle, atarna de un fir de par.

Westerwelle pare a fi cazut in dizgratia propriului sau partid, iar la alegerile FDP din mai, nici nu va mai candida la functia de presedinte. Multa lume se intreaba daca actualul vicecancelar si ministru de externe mai are legitimitatea functiei si a reprezentarii intereselor Germaniei peste hotare, in conditiile unui suport politic atat de fragil.

Institutul Emnid a publicat rezultatele unui sondaj de opinie politica efectuat in perioada 7-13 aprilie, pe un esantion de 4.193 de alegatori. Conform acestui sondaj, publicat in Bild am Sonntag si preluat de agentiile de presa germane, Partidul Verzilor si social-democratii ar atinge impreuna 47%, preluand majoritatea in Bundestag.

Conform aceluiasi sondaj de opinie, SPD-ul cumuleaza 23%, pe tendinta descendenta. Liberalii ar creste cu 1 procent, ajungand insa doar la „pragul psihologic“ si electoral de 5%. Die Linke ar urca la 9%, iar Uniunea crestin-democrata (CDU/CSU) ar pierde un procent, ajungand la 32%.

Intrunind 24% din preferintele electoratului, Verzii ar atinge o cota istorica, depasindu-i pe social-democrati si putand, in conditiile unui astfel de rezultat, sa propuna cancelarul Germaniei. In sondajul Forsa, verzii puncteaza si mai bine, atingand 28%, dupa cum scrie FAZ.

Scadenta „la cancelar“ e in 2013, adica peste mai bine de doi ani. Cu toate acestea, coalitia de guvernamant de centru-dreapta (CDU/CSU/FDP), pentru care Angela Merkel s-a zbatut atat de mult, sta pe nispuri miscatoare. Inca de la finele anului trecut, legea prelungirii vietii centralelor atomice din Germania n-a putut fi trecuta decat printr-un artificiu legislativ, de eludare a votarii ei in Bundesrat. Nici in legea care reglementeaza asistenta sociala, asa numita Hartz IV, ale carei baze de calcul au trebuit revizuite, nu se intrevede curand un consens.

Camera Superioara a Parlamentului german are acum o majoritate de alta culoare si aceasta face munca de cancelar si mai grea. Aflat de la finele anului 2009 in opozitie, seful fractiunii SPD si fost vicecancelar, Frank Walter Steinmeier, nu este insa de parere ca un „cancelar verde“ poate fi luat in calcul. Intr-un interviu publicat sambata de Hamburger Abendblatt, Steinmeier isi exprima parerea, cu o nota de infatuare pe care am putea-o numi „caracteristica“ si care l-a depunctat la precedentul duel pentru functia de cancelar:

„Acum, lasati biserica in satul ei. Nu vom avea un cancelar verde in 2013 si asta e e clar. Verzii s-au intemeiat prin rezistenta la energia atomica. Asta e tema lor identitara numarul unu. Dupa catastrofa de la reactoarele Fukushima, nu e o surpriza ca Verzii sunt acum deosebit de tari. Si ii las s-o savureze. Insa sunt sigur ca temele centrale se vor mai schimba de cateva ori, pana la alegerile parlamentare“ a zis Steinmeier.

In mod evident, fostului candidat la sefia guvernului nu-i convine sa ia in calcul un nume ca Renate Künast, pentru functia de Cancelar Verde. Nici Bündnis90/Die Grünen nu se exprima momentan decat defensiv, la o astfel de alternativa. Iar despre intentiile Angelei Merkel, nu putem decat specula: isi va duce ea oare mandatul de cancelar pana la sfarsit, sau, data fiind subrezenia coalitiei de guvarnamant actuale din Germania si oportunitatea din vara anului viitor, va opta sa candideze pentru a deveni o Doamna de Fier a Europei?