Fortele loiale liderului libian Muammar Gaddafi au bombardat, sambata dimineata, orasul de coasta Misrata, cu cel putin 100 de rachete de tip Grad, a declarat un purtator de cuvant al rebelilor, citat de Reuters. Totodata, fortele pro-Gaddafi sunt acuzate de organizatiile ce militeaza pentru respectarea drepturilor omului ca folosesc bombe cu fragmentatie in luptele cu rebelii.

Orasul Misrata, bombardat de fortele lui GaddafiFoto: Captura YouTube

Misrata, al treilea oras al tarii si ultimul mare bastion al rebelilor in vestul Libiei, se afla sub asediu de peste sase saptamani.

"Au tras cu rachete Grad asupra unei zone industriale in aceasta dimineata, cel putin 100 de rachete au fost trase. (...) Stim ca fabrica de lactate de acolo a fost avariata", a declarat pentru Reuters, prin telefon, Abdelbasset Abu Mzereiq.

Zona industriala se afla in estul orasului, aproape de port, unde mii de migranti s-au refugiat si asteapta sa fie evacuati.

Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a anuntat ca un vapor de salvare se indreapta spre Misrata, pentru a incepe evacuarea refugiatilor, multi dintre acestia aflati "intr-o stare extrem de proasta".

Rebelii spun ca situatia se deterioreaza pe zi ce trece. "Fortele lui Gaddafi si-au concentrat bombardamentele in acea zona in ultimele zile pentru ca vor sa alunge navele care vin cu ajutoare sau pentru a evacua refugiatii", a spus Abu Mzereiq.

De asemenea, organizatia Human Rights Watch (HRW), care militeaza pentru respectarea drepturilor omului in lume, a anuntat ca detine dovezi ca fortele lui Gaddafi au folosit bombe cu fragmentatie in zonele locuite de civili, la Misrata. HRW a publicat fotografii cu resturi ale unor astfel de bombe, ce sunt interzise in peste 100 de tari. Un oficial din guvernul libian a negat acuzatiile.