Curtea Suprema de la Moscova a declarat nelegala hotararea de prelungire a starii de arest a lui Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev, adoptata de tribunalul raional Hamovnik in august anul trecut, scrie Gazeta.ru, citand relatariile corespondentului publicatiei. Deocamdata nu este clar de ce Curtea a luat o astfel de hotarare.

Mihail HodorkovskiFoto: Agerpres

Insistand asupra anularii masurii de mentinere in arest a fostilor oligarhi, avocatii apararii au precizat ca Hodorkovski si Lebedev intra sub incidenta amendamentului la Codul penal, adoptat la initiativa presedintelui Dmitri Medvedev. Acest amendament nu permite trimiterea dupa gratii, pana la proces, a persoanelor suspecte de comiterea unor infractiuni economice.

Mihail Hodorkovski si Platon Lebedev au fost condamnati in luna decembrie a anului trecut la 14 ani de inchisoare, fiind declarati vinovati de sustragerea ilegala a 200 milioane tone de petrol si de spalarea banilor obtinuti din aceasta afacere. Instanta a cerut inca sase ani de inchisoare pentru fiecare, care se adauga precedentei pedepse de opt ani pentru frauda si evaziune fiscala, aflata acum aproape de final.

Procesul lui Hodorkovski este vazut de presa internationala ca un test-cheie pentru justitia rusa. Mai multe organizatii occidentale pentru apararea drepturilor omului sustin ca procesul este o mistificare, acuzind puterea de la Kremlin ca a interferat in actul de justitie, iar analisti economici sustin ca mediul de afaceri primeste astfel un semnal negativ.

Analisti familiarizati cu mediul politic rus sustin ca Hodorkovski este acum victima razbunarii lui Vladimir Putin, nemultumit de influenta pe care fostul magnat al petrolului ajunsese sa o aiba asupra scenei politice. Hodorkovski, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri rusi in anii '90, a devenit tinta lui Vladimir Putin din cauza finantarii partidelor de opozitie.