Fostul presedinte egiptean Hosni Mubarak, aflat in acest moment in detentie si cercetat pentru reprimarea violenta a manifestatiilor de strada din lunile ianuarie si februarie (care au dus la indepartarea sa de la putere), ar putea fi condamnat la moarte prin spanzurare, daca va fi gasit vinovat, anunta AFP, citand presa de la Cairo.

Hosni Mubarak este anchetat alaturi de fiii sai Gamal si Alaa pentru reprimarea violenta a protestelor soldate cu aproximativ 800 de morti.

Cotidianul egiptean Al-Ahram a publicat, vineri, declaratiile presedintelui Curtii de Apel din Cairo, Zakaria Chalach, care afirma ca Hosni Mubarak ar putea fi executat daca va fi gasit vinovat de faptul ca a premeditat uciderea protestatarilor.

In schimb, in cazul in care nu va fi gasit vinovat si de premeditatea violentelor, Mubarak ar putea fi condamnat la inchisoare pe viata. Potrivit televiziunii de stat de la Cairo, ancheta ar putea dura in jur de 6 luni, iar procesul cel putin un an.

Judecarea lui Hosni Mubarak reprezeinta una dintre principalele revendicari ale protestatarilor care au iesit in strada pentru schimbarea regimului.

Hosni Mubarak, care a suferit un accident cardiac in timp ce era interogat, marti, este arestat la spitalul din Charm el-Cheikh, in timp ce fiii sai se afla in detentie intr-o inchisoare din Cairo.