Liderii SUA, Marii Britanii si Frantei au afirmat, intr-o scrisoare comuna, ca nu poate fi pace in Libia atata vreme cat Muammar Gaddafi se afla la putere, relateaza BBC. Barack Obama, David Cameron si Nicolas Sarkozy au declarat ca NATO trebuie sa mentina operatiunile militare pentru a proteja civilii si a pune presiune pe liderul libian.

Miting pro-Gaddafi in TripoliFoto: Reuters

Sa ii fie permis acestuia sa se afle la putere ar insemna "tradarea" poporului libian, scriu acestia.

"Atata vreme cat Gaddafi este la putere, NATO si partenerii din coalitie trebuie sa isi mentina operatiunile astfel incat civilii sa fie protejati si presiunea sa creasca asupra regimului," se arata in textul scrisorii.

"Apoi o reala tranzitie de la dictatura catre un proces constitutional incluziv poate incepe, condus de o noua generatie de lideri", continua acesta.

"Marea Britanie, Franta si SUA nu se vor opri pana cand rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU nu au fost implementate, iar poporul libian nu isi va putea alege propriul viitor."

Joi seara, fiica lui Gaddafi a aparut in fata unor multimi adulatoare si i-a acuzat pe liderii vestici de insultarea libienilor.

"Sa vorbesti de demisia lui Gaddafi este o umilinta pentru toti libienii," a declarat Aisha Gaddafi la un miting din Tripoli.

Gaddafi a sfidat joi atacurile aeriene ale NATO, plimbandu-se intr-o masina prin Tripoli, potrivit unor imagini difuzate de televiziunea de stat.