Militiile de extrema dreapta initiate de Jobbik in estul Ungariei pentru a actiona impotriva infractorilor romi au fost stopate, a declarat joi ministrul ungar de Interne, Sandor Pinter. "Pot spune cu certitudine, ca acest tip de patrule care, sub pretextul unei presupuse legalitati, actionau in Ungaria impotriva unei comunitati de romi si-a incetat existenta", a declarat Pinter reporterilor de la Budapesta, potrivit AFP. Reprezentantii Jobbik il contrazic insa pe ministru.

Jobbik si extrema dreapta din UngariaFoto: YouTube

Militia de extrema dreapta, formata din 200 de persoane din satul Hajduhadhaz (12.000 de locuitori), ar veni doar sa atraga atentia asupra problemelor din acest judet, a declarat Gergely Rubi, un membru al Jobbik. In ciuda declaratiilor optimiste ale ministrului de Interne, Rubi a declarat joi ca militia "va continua patrulele in Hajduhadhaz".

In 2009, un conflict asemanator a avut loc in Romania intre comunitatile de maghiari si tigani din Sancraieni, incheiat cu un protocol ("Cele 11 porunci ale maghiarilor din Sancraieni catre tigani") care a starnit vii controverse.

Integral in EurActiv.ro