Folosirea fortei trebuie evitata in Libia si in alte tari din Orientul Mijlociu care se confrunta cu probleme, potrivit unui proiect de declaratie a tarilor marilor economii emergente ale lumii BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) si Africa de Sud reunite joi, pe insula chineza Hainan.

"Impartasim principiul potrivit caruia utilizarea fortei trebuie sa fie evitata", scrie in documentul BRIC care se declara "profund ingrijorat de revoltele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Vest.

Cele cinci tari afirma ca trebuie sa se actioneze pentru a se ajunge la "pace, stabilitate, prosperitate si progres, iar tarile in cauza sa ocupe o pozitie decenta in lume, conform aspiratiilor legitime ale popoarelor lor," scrie in proiectul de declaratie citat de AFP.

Numai Africa de Sud a votat in favoarea rezolutiei ONU care a deschis calea loviturilor aeriene in Libia, cele patru tari - in special China si Rusia, membri permanenti ai consiliului de Securitate al ONU - s-au abtinut, temandu-se ca ar putea fi victime in randul civililor.

BRIC va reprezenta 61% din populatia mondiala in 2014, arata o recenta estimare a Fondului Monetar International (FMI).