Un film documentar realizat de un regizor israelian de origine romana sustine ca prezinta doua dintre cuiele folosite la crucificarea lui Iisus Hristos, transmite Telegraph. Potrivit lui Simcha Jacobovici, cuiele au fost gasite intr-un mormant vechi de 2.000 de ani. Numerosi experti au pus insa la indoiala cazul prezentat de Jacobovici, despre care afirma ca nu este decat o "actiune publicitara".

Simcha JacoboviciFoto: Reuters

Pelicula, intitulata "The Nails of the Cross", a fost realizata dupa trei ani de cercetari, in timpul carora Jacobovici isi prezinta teoriile - "unele dintre ele bazate pe date empirice, altele prespunand multa imaginatie si credinta in lucruri ce nu pot fi dovedite".

Jacobovici, cunoscut pentru un film anterior in care pretindea ca a descoperit mormantul lui Iisus, sustine ca descoperirea sa este "istorica", fiind diferita de cele din trecut, care pretindeau ca au legaturi cu crucificarea lui Iisus, datorita contextului istoric si arheologic.

"Ceea ce aducem in fata lumii este cel mai bun argument arheologic facut vreodata ca doua dintre cuiele folosite la crucificarea lui Iisus au fost gasite", a declarat el. "Sunt 100% convins ca acestea sunt cuiele? Nu stiu", a adaugat el.

Filmul incepe prin vizitarea unui vechi mormant din Ierusalim, descoperit in 1990, despre care s-a sustinut la acea vreme ca este locul in care este ingropat marele preot evreu Caiafa, care a fost judecatorul in procesul lui Iisus.

Cuiele crucificarii?

Cuiele crucificarii?

Foto: Reuters

Doua cuie de fier au fost descoperite in mormant, ele disparand misterios dupa scurta vreme. Jacobovici afirma ca a dat de urma lor in laboratorul unui antropolog din Tel Aviv, care este expert in studierea oaselor vechi.

Jacobovici afirma ca cele doua cuie au fost folosite la crucificarea lui Iisus: "Daca urmaresti intreaga poveste din punct de vedere istoric, textual, arheologic, toate par sa indice ca cele doua cuie au fost folosite la o crucificare. Si din moment ce Caiafa este asociat doar cu crucificarea lui Iisus, aduni doi si cu doi si ajungi la concluzia ca acestea sunt cuiele".

Numerosi experti si savanti au afirmat insa ca situatia prezentata de regizor este "exagerata", iar altii au spus ca filmul nu este decat "o actiune publicitara". De altfel, nu este pentru prima data cand vestigii stravechi, inclusiv cuie ce ar fi fost utilizate la crucificarea lui Iisus, sunt prezentate ca fiind legate de Iisus. Multe s-au dovedit false, in timp ce despre altele s-a afirmat ca sunt "sfinte".

Autoritatea Arheologica din Israel, care a supravegheat excavarile de la situl din Ierusalim, a spus ca nu s-a dovedit niciodata fara urma de indoiala ca mormantul ar apartine lui Caiafa. Oficialii sustin de asemenea si ca cuiele se gasesc in mod obisnuit in morminte.

In 2007, Simcha Jacobovici a prezentat la New York documentarul “Mormantul uitat al lui Isus”, pe care l-a regizat, l-a scris si l-a produs. Impreuna cu James Cameron, co-finantatorul filmului, Jacobovici a prezentat atunci in metropola americana pretinsele sicrie ale lui Isus si ale Mariei Magdalena, subiectul filmului sau care a starnit o avalansa de comentarii si controverse.

El este si realizatorul documentarului "Iacov, fiul lui Josef, fratele lui Jesus", din 2003, bazat tot pe inscriptia de pe un sarcofag, care s-a dovedit a fi un fals. In 2004, politia israeliana a denuntat, in urma unei anchete, acest mare fals si i-a arestat pe cei care au realizat inscriptiile de pe sarcofage.

Simcha Jacobovici, detinator al unui Emmy, este evreu ultraordodox, fiul unor evrei romani care au plecat in Israel dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. Cineastul, care vorbeste fluent romaneste, a venit in tara noastra, in anul 2000, cand a participat la Iasi, la o ceremonie organizata in amintirea victimelor Holocaustului.