Regele Mswati al III-lea al Swazilandului, impotriva caruia sindicatele si asociatiile au incercat sa protesteze marti, in ciuda interdictiilor, conduce cu mana de fier ultima monarhie absoluta a Africii, traind intr-un lux extravagant, inconjurat de o populatie in mizerie, relateaza AFP.

Regele Mswati al III-leaFoto: YouTube

Politia a utilizat marti gaze lacrimogene si tunuri de apa pentru a impiedica o mie de elevi si studenti sa protesteze la Manzini (centrul tarii).

Politia a recurs la toate mijloacele pentru a impiedica protestele, arestand liderii sindicali - singurele figuri al opozitiei tolerate intr-o tara unde partidele politice sunt interzise - blocand strazile si deturnand autobuzele care transportau protestatari.

70% dintre locuitori traiesc cu mai putin de un dolar pe zi

De la 18 ani, Mswati al III-lea conduce de unul singur acest mic regat, o enclava intre Africa de Sud si Mozambic, unde aproape 70% din cei 1,2 milioane de locuitori traiesc cu mai putin de un dolar pe zi.

"Leul Natiunii", astazi in varsta de 42 de ani, dispune in schimb de o avere personala estimata la o suta de milioane de dolari, ceea ce il situeaza intre primele 15 capete incoronate ale lumii, inaintea regelui Spaniei sau a imparatului Japoniei, potrivit revistei Forbes.

Cunoscut pentru excesele sale, el a reusit pana in prezent sa inabuse orice forma de opozitie gratie unui aparat represiv foarte eficient.

Presa nu are dreptul sa publice critici la adresa monarhului si o fraza gresita te poate aduce imediat in puscarie.

13 casnicii si 23 de copii. Tatal sau a avut 200 de copii

Mare amator de masini de lux si de petreceri decadente, Mswati III s-a casatorit de 13 ori, adeseori cu fete foarte tinere. Unele dintre ele au fost alese in timpul "Sarbatorii stufului" unde virgine danseaza, cu sanii goi, in cinstea suveranului. O alta este o fosta Miss Swaziland Ado.

Cu doar 23 de copii, el este inca foarte departe de tatal sau, care s-a casatorit de peste 70 de ori si a avut peste 200 de urmasi.

Fiecare dintre sotiile sale - cu exceptia a doua, care au fost exilate, si una indepartata, dupa ce l-a inselat cu un ministru - are propriul sau palat, servitori si un BMW.

Regina-mama, al carei portret este afisat alaturi de cel al fiului sau in toate cladirile publice, se bucura si ea de aceleasi privilegii.

In mod constant, regele inchiriaza un avion particular pentru a le permite sotiilor sale sa mearga la shopping in tarile din Golf sau in Asia.

In 2003, a vrut sa cumpere un avion de lux pentru 45 de milioane de dolari, dar a trebuit sa renunte in fata furiei generale: la acea vreme, un sfert din populatie era amenintata de foamete.

SIDA si foamete

Astazi, poporul sau moare de SIDA, boala de care sufera 26% dintre adulti. Imprudent, regele declarase in 2008, cu ocazia aniversarii a 40 de ani, ca "suntem o natiune fericita, in ciuda provocarilor".

Nascut in 19 aprilie 1968, cu cinci luni inainte de independenta fostului protectorat britanic, Mswati al III-lea este croit dupa imaginea tarii sale: un curios amestec de influente occidentale si traditii africane.

A facut liceul in sud-vestul Angliei, atunci cand era inca printul mostenitor Mahosetive Dlamini, si poate sa se prezinte imbracat "la patru ace" sau doar cu o cuvertura tesuta pe el si coroana din pene pe cap.

In ciuda refuzului de accepta democratia, el a adoptat totusi o politica economica liberala, care pana in prezent i-a permis sa scape de criticile comunitatii internationale.