Fortele navale americane au aprins o nava aflata pe mare folosind, pentru prima data, o arma cu laser, relateaza BBC. Cercetatorii au folosit tehnologia HEL (high-energy laser) de pe o nava de razboi pentru a da foc motoarelor unei barci pe coasta Californiei.

Sisteme asemanatoare au fost testate pe uscat, insa aerul umed de mare a reprezentat o provocare, pentru ca reduce puterea razei. Fortele navale au precizat ca astfel de arme cu laser vor putea fi folosite pentru a proteja navele de atacurile unor ambarcatiuni de mici dimensiuni.

Armata SUA experimenteaza arme cu laser din anii 1970. Primele sisteme foloseau lasere mari, chimice care produceau deseuri gazoase periculoase. Recent, oamenii de stiinta au dezvoltat lasere care combina multe generatoare compacte de raze.

"Acest test ne ofera date importante pe masura ce ne indreptam spre plasarea de energie direct pe nave de razboi. Mai avem inca mult de lucru pentru a ne asigura ca este realizat in mod sigur si eficient," a declarat un ofical al biroului de cercetare navala.

Desi cel mai probabil sistemul cu astfel de arme va fi restrictionat la nave militare, si zona comerciala si-a exprimat interesul in tehnologia laser. O arma care foloseste lumina laser pentru a orbi temporar piratii a fost anuntata de BAE Systems in 2010 si se afla in stadiul testarilor.