Fostul miliardar Mihail Hodorkovski, aflat acum in inchisoare, il acuza pe premierul Rusiei, Vladimir Putin, ca arata fata de independenta justitiei tot atata respect ca si dictatorul Iosif Stalin, potrivit unui interviu publicat marti pe site-ul sau si citat de AFP.

"Juristul Putin si banditul Stalin inteleg in acelasi fel independenta justitiei", a declarat, pentru Die Welt, Hodorkovski, aflat in inchisoare din 2003.

Pedeapsa sa a fost prelungita pana in 2017 dupa un al doilea proces, in decembrie, dar verdictul a fost precedat de o declaratie a lui Putin considerata de mult drept o imixtiune in treburile justitiei.

"Locul unui hot e in inchisoare", fusese raspunsul oferit de Putin, inainte de pronuntarea verdictului, la o intrebare legata de acest proces. Tot primul ministru, considerat inca cel mai puternic om din Rusia, insinuase, intr-o interventie televizata, ca Hodorkovski ar fi implicat in crime.

"Am citit rezolutiile lui Stalin unde acesta scria 'tarati-l in justitie si impuscati-l'. L-am auzit pe Putin spunand 'trebuie sa mearga in inchisoare', cu explicatii legate de ceea ce ar fi trebuit sa fie al doilea meu proces. Este limpede ca a devenit mai 'uman'", l-a ironizat el pe primul ministru.

Fostul patron al grupului petrolier Iukos si principalul sau asociat, Platon Lebedev, inchisi din 2003 si condamnati in 2005 la opt ani de inchisoare pentru escrocherie si evaziune fiscala, si-au vazut pedepsele majorate in 30 decembrie pana in 2017, pentru furt si spalare de bani.

O asistenta a judecatorului insarcinat cu acest dosar a denuntat in februarie un proces dictat tribunalului de catre autoritati.

Acest al doilea proces a fost considerat de multi observatori drept un nou episod al reglarii de conturi politice dintre putere si un om de afaceri care a finantat opozitia si a infruntat Kremlinul, atunci cand fotoliul de presedinte a fost ocupat de Vladimir Putin. Verdictul a fost criticat de numeroase capitale occidentale.