Negocierile legate de achizitionarea a doua nave de razboi de tip Mistral catre Rusia sunt din nou in impas, in conditiile in care rusii insista asupra transferului de tehnologii, refuzat de Franta, relateaza cotidianul economic Vedomosti, citat de AFP.

Furnizarea navelor fara sistemele de comunicare si comanda "nu convine partii rusesti", subliniaza cotidianul, care citeaza surse de la Kremlin si din Ministerul Apararii.

"Pentru acest motiv negocierile sunt in impas si depind de o solutie politica a problemei", noteaza Vedomosti.

Potrivit unui expert in armament citat de cotidian, "cel mai probabil francezii au propus o versiune simplificata a sistemului de lupta Zenith 9 si nu par dispusi de loc sa furnizeze sistemul de comanda SIC-21".

"Refuzul de a vinde Rusiei secretele occidentale era perfect previzibil", spune acest expert.

Potrivit Vedemosti, noi negocieri ar putea avea loc in marja vizitei presedintelui rus Dmitri Medvedev in Franta, cu ocazia summitului G8 de la Deauville, 26 - 27 mai.

Serviciul de presa al Kremlinului a refuzat sa comenteze informatia.

Moscova, care este gata sa plateasca 890 de milioane de euro pentru furnizarea celor doua nave, nu exclude posibilitatea a suplimenta aceasta suma cu 200 de milioane de euro, pentru a obtine tehnologiile dorite.

La sfarsitul lui ianuarie, Franta si Rusia au semnat la Saint-Nazaire (vest) un acord, foarte controversat, care prevede fabricarea a patru nave de tip Mistral pentru marina rusa, doua produse in Franta si doua in Rusia.

Furnizarea unei astfel de nave catre Rusia este o premiera pentru o tara membra a NATO si a suscitat critici din partea Washingtonului, a tarilor baltice si a Georgiei.

La inceputul lui martie, negocierile dintre Franta si Rusia au intrat in impas din cauza disputelor asupra pretului de vanzare.

"Partile au numeroase dezacorduri, in primul rand legate de pretul de vanzare a navelor", au declarat membrii unei delegatii rusesti, care s-a deplasat saptamana trecuta la Paris pentru a discuta problema navelor Mistral.

Potrivit surselor citate, Rusia ar fi fost pregatita sa plateasca pana la 980 milioane euro pentru cele doua nave, in timp ce Franta spera sa obtina un pret minim de 1,15 miliarde de euro.

Ulterior, Rusia a anuntat ca estimeaza ca vanzarea navelor Mistral valoreaza cel putin 1,5 miliarde de euro, potrivit primului adjunct al ministrului Apararii, Vladimir Popovkin, citat de RIA Novosti.

El a subliniat atunci ca Rusia va cumpara navele cu toate echipamentele originale, inclusiv sistemul de navigatie tactic SENIT 9.