Ministrul italian de Interne Roberto Maroni a deplans, luni, lipsa de solidaritate a altor tari din Uniunea Europeana cu privire la problema imigratiei cetatenilor africani, intrebandu-se daca in aceste conditii, "mai are sens ca Italia sa ramana in UE", relateaza Le Figaro.

Potrivit ministrului italian, alte tari europene au cerut Italiei "sa se descurce singura", in fata afluxului de imigranti din Tunisia.

"Reuniunea (ministrilor de interne din UE dedicata imigratiei) a fost dezamagitoare", a declarat Roberto Maroni.

"Italia este lasata sa se descurce singura sa faca ceea ce ea ar trebui sa faca si ceea ce va continua sa faca. Ma intreb daca mai are vreun sens, in aceasta situatie, sa mai faca parte din UE ", a adaugat.

La sosirea sa in Luxemburg, luni dimineata, Roberto Maroni a cerut partenerilor sai ajutor pentru a putea gestiona afluxul de imigranti.

"Franta nu intentioneaza sa inchida frontierea cu Italia", a declarat minstrul francez al Afacerilor Europene, Laurent Wauquiez intr-un interviu pentru cotidianul La Repubblica, relateaza AFP. "Dispozitive de supraveghere ale politiei au fost aduse in zona, dar controalele actelor de identitate care se fac acum nu sunt nici permanente, nici sistematice", a continuat ministrul.

Italia si-a anuntat joi intentia de a elibera tuturor imigrantilor tunisieni sositi de la inceputul anului permise de sedere temporara de 6 luni, lucru care le va permite sa circule in spatiul Schengen. Franta si Germania s-au opus acestui lucru.

La randul ei, Roma acuza Uniunea Europeana si in special Franta de lipsa de solidaritate cu Italia, aflata in prima linie a valului de imigranti provenind din Tunisia sau din Libia.

"Este gresit sa se spuna ca Italia sustine singura aceasta criza fara ajutorul partenerilor europeni. Spatiul Schengen este un spatiu al solidaritatii", a spus M. Wauquiez referindu-se la actiunea Hermes de supraveghere a coastelor italiene sau la cele 38 de milioane de euro, fonduri europene pentru migratie, primite de Italia in 2010.

Multi imigranti care ajung pe Insula Lampedusa se indreapta spre Ventimilia, punctul de trecere al frontierei cu Franta. Odata ajunsi in Franta, imigrantii sunt imediat condusi de autoritatile franceze la frontiera spre nemultumirea italienilor.

Autoritatile de la Roma considera ca Parisul nu vrea sa isi asume propriile responsabilitati. De partea lor, francezii cred ca imigrantii clandestini din Italia sunt problema autoritatilor italiene.