Procurorii ucraineni au deschis o noua ancheta penala impotriva fostului premier Iulia Timosenko, relateaza Reuters.

"Un dosar penal a fost deschis impotriva fostului prim-ministru pentru abuz de putere, legat de semnarea contractelor de gaz in 2009," a declarat primul adjunctul Procurorului General, Renat Kuzmin. Este vorba de un acord din ianuarie 2009 privind aprovizionarea cu gaz rusesc.

Timosenko a mai fost inculpata la inceputul anului pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.

Fondurile ar fi fost folosite de Guvern pentru a acoperi necesitatile sistemului de pensii. Timosenko, ce a detinut functia de premier din februarie pana in septembrie 2005, apoi din decembrie 2007 pana la inceputul lui 2010, a respins aceste acuzatii pe care le considera politice.

Cinci parlamentari ai opozitiei din Ucraina au ajuns la spital la sfarsitul anului trecut dupa ce s-au batut in plenul parlamentului, cu membrii partidului aflat la putere. Deputatii formatiunii fostului premier Iulia Timosenko au refuzat sa paraseasca sala, ca semn de protest la ancheta demarata pe numele liderului sau, acuzat de abuz de putere pentru ca ar fi deturnat fonduri de la bugetul de stat.