Un politician galez, candidat pentru o functie intr-o circumscriptie din sudul tarii, a fost arestat dupa ce a fost filmat in timp ce ardea un Coran, relateaza CBSNews, citand un material din The Guardian. Sion Owens, membru al formatiunii de extrema dreapta British National Party (BNP), a fost retinut la cateva ore dupa ce politistii au primit inregistrarea video a incidentului. Mai multe demonstratii violente au avut loc recent in Afghanistan, dupa ce un pastor american a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

Guardian precizeaza ca Owens (40 de ani) a fost filmat in timp ce imbiba Coranul in kerosen, dupa care il incendiaza. Politicianul se afla in acel moment in gradina locuintei sale. Inregistrarea video, care dureaza cinci minute, a ajuns in posesia publicatiei britanice, care a inmanat-o autoritatilor.

Politicianul galez, care este inscris pe lista pentru alegerile legislative din mai din Tara Galilor, a fost arestat. Impreuna cu el, a fost retinuta si persoana despre care se crede ca a filmat arderea Coranului.

Guardian precizeaza ca nu se stie data exacta cand a fost realizata inregistrarea, insa se crede ca filmul a circulat printre extremistii britanici.

Guvernul britanic a condamnat arderea Coranului, declarand ca este "o jignire fundamentala a valorilor societatii noastre pluraliste si tolerante. Condamnam de asemenea, orice incercare de a crea disensiuni intre comunitatile noastre".

Presa britanica a scris ca Owens a mai fost fotografiat in trecut in timp ce participa la marsuri ale Welsh Defence League, la care luau parte neo-nazisti.

Politia britanica a anuntat recent ca se teme ca extremistii britanici sa nu doreasca sa provoace tensiuni, incercand un gest similar cu cel facut de pastorul american Jones.

In martie, Jones a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane. Ulterior, el a declarat ca ar putea sa organizeze "un proces" in care sa fie judecat profetul Mahomed.

La cateva zile dupa gestul sau, in Afghanistan au avut loc numeroase proteste violente, soldate cu morti si raniti. Un angajat roman al ONU, Filaret Motco, a fost ucis de protestatari.