Legea ce interzice purtarea valului islamic in locuri publice a intrat in vigoare incepand de luni in Franta, aceasta devenind a doua tara europeana dupa Belgia care aplica o astfel de interdictie, anunta AFP. Se estimeaza ca legea, adoptata de Parlamentul de la Paris pe 11 octombrie 2010 dupa o dezbatere furtunoasa, va afecta aproximativ 2.000 de femei musulmane care poarta niqab-ul, valul care acopera fata, sau burqa, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc in Franta, potrivit AFP.

Burqa, interzisa si in BelgiaFoto: Reuters

Legea defineste spatiile publice, in mare, ca orice incinta sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, piete, precum si cladiri guvernamentale.

Adoptarea acestei legi a fost puternic sustinuta de presedintele Nicolas Sarkozy, in ciuda avertismentelor Consiliului de Stat, care a sustinut multa vreme ca o astfel de interdictie ar fi imposibil de aplicat.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetateniei franceze. Totodata, oricine forteaza o alta persoana prin amenintari, violenta sau abuz de putere sa isi acopere chipul va fi inchis timp de un an si amendat cu 30.000 de euro.

Franta este a doua tara europeana, dupa Belgia, care interzice burqa si niqab-ul.