Muammar Gaddafi a acceptat o "foaie de parcurs" pentru incetarea conflictului din Libia, potrivit presedintelui sud-african Jacob Zuma, aflat la Tripoli, unde poarta negocieri impreuna cu o delegatie formata din lideri africani, informeaza Reuters.

Presedintii Toure (Mali), Zuma (Africa de Sud), Nguessou (Congo), Abdel Aziz (Mauritania) si Secretarul General al Uniunii Africane - Ping, impreuna cu Gaddafi, in fata resedintei acestuia, Bab al-AziziyaFoto: Reuters

Presedintele sud-african, impreuna cu lideri din Mauritania, Congo, Mali si Secretarul General al Uniunii Africane se afla la Tripoli, unde au discutat deja cu Muammar Gaddafi si urmeaza sa se intalneasca, de asemenea, cu liderii rebelilor maine, in Benghazi, ca parte a unei initiative diplomatice a UA.

Liderii africani au petrecut cateva ore in compania lui Muammar Gaddafi, la resedinta acestuia, unde au discutat despre incetarea violentelor.

"Am obtinut un angajament convingator din partea fratelui nostru Gaddafi. Delegatia libiana a acceptat foaia de parcurs prezentata de noi si va da o sansa incetarii conflictului," a spus Zuma, fara sa dea detalii suplimentare referitoare la ce presupune planul de pace propus de catre Uniunea Africana (UA).

"Ne vom intalni maine si cu liderii rebelilor libieni, in Benghazi. De asemenea, facem apel la NATO, sa inceteze bombardamentele," a mai declarat presedintele sud-african.

Diplomati britanici de varf si ofiteri MI6 au petrecut aproape doua saptamani chestionandu-l pe fostul ministru de Externe libian, Moussa Koussa, in speranta ca unele informatii ar putea dezvalui strategia de razboi a colonelului Gaddafi. Dar informatii cruciale despre cum gandeste liderul libian se regasesc intr-un studiu de 226 de pagini despre acesta, scris cu 30 de ani in urma.