Diplomati britanici de varf si ofiteri MI6 au petrecut aproape doua saptamani chestionandu-l pe fostul ministru de Externe libian, Moussa Koussa, in speranta ca unele informatii ar putea dezvalui strategia de razboi a colonelului Gaddafi. Dar informatii cruciale despre cum gandeste liderul libian se regasesc intr-un studiu de 226 de pagini despre acesta, scris cu 30 de ani in urma, relateaza MailOnline.

Publicatia a descoperit disertatia, intitulata "Liderul politic si originea sa sociala, Muammar Gaddafi, liderul libian", scrisa de Koussa in timp ce studia la Universitatea din Michigan, in Statele Unite in anii '70. Documentul ingropat in arhiva colegiului pana acum este bazat pe o serie de interviuri cu Gaddafii.

Acestea dezvaluie informatii vitale despre sursa urii pe care dictatorul libian o resimte fata de Occident si in special fata de britanici, facand legatura intre aceasta animozitate si o vizita a liderului libian la Londra in anii '60, unde fusese trimis sa isi incheie instructia militara. Potrivit lucrarii, in timpul sederii de patru luni in Anglia, Gaddafi a fost insultat de ofiterii armatei britanice, pe care i-a acuzat ca il "oprimau" zilnic.

Informatiile secrete ulterioare ale Arhivei Nationale mai arata ca in perioada in care a preluat puterea, in 1969, Gaddafi era considerat de Guvernul britanic ca fiind nebun, idiot, profetic si o amenintare reala pentru securitatea regiunii.

Documentele dezvaluie, de asemenea, ca modul in care Gaddafi se comporta in timpul mesei cu ocazia dineurilor oficiale era absolut stanjenitor.

"La summitul de la Rabat din decembrie, a baut continutul bolului pentru spalat mainile la o cina oficiala deoarece nu stia la ce serveste acesta si a reusit sa aiba schimburi de replici acide atat cu regele Faisal (al Arabiei Saudite) cat si cu presedintele Boumedienne (al Algeriei)", arata documentele.

Aceleasi documente mai mentioneaza ca Gaddafi devenise un fel de sex simbol pentru tinerele din Sri Lanka.