Rusia si-a manifestat "uimirea" fata de protestele poloneze privind schimbarea unei placi comemorative pentru victimele accidentului aviatic de la Smolensk: "Partea rusa a informat in prealabil Polonia cu privire la necesitatea schimbarii placii, pentru a o inlocui cu alta scrisa atat in rusa cat si in poloneza", a afirmat un responsabil din ministerul rus de Externe. "Ministerul se asteapta ca responsabilii polonezi sa recunoasca faptul ca rusa este limba oficiala in Federatia Rusa", a mai spus acesta, relateaza AFP.

O noua polemica a izbucnit sambata, dupa ce Moscova a schimbat o placa ce comemora accidentul. Noua placa, in limbile rusa si poloneza, nu mentioneaza ca presedintele polonez se indrepta spre o ceremonie dedicata memoriei ofiterilor masacrati la Katyn.

Rusia s-a justificat explicand ca prima placa nu era decat in limba poloneza si a fost amplasata la locul accidentului fara aprobarea aturitatilor ruse.

"Acesta schimbare (a placutelor intervenita ) astazi ne-a surprins. In aceasta dimineata am cerut explicatii Moscovei", a declarat purtatorul de cuvant al ministerului polonez de Externe, Marcin Bosacki, citat de agentia PAP.

Presedintele polonez Bronislaw Komorowski, care se va intalni luni cu omologul sau rus Dmitri Medvedev, pentru ceremoniile de la Katyn si Smolensk, a afirmat si el, intr-un interviu acordat vineri cotidianului Rossiiskaia Gazeta, ca Polonia asteapta in continuare primirea "probelor si documentelor" legate de accident.

El a apreciat insa ca presedintele rus intelege importanta masacrului de la Katyn. Medvedev "stie ca problema Katyn se afla la radacina temerilor si a durerii polonezilor si ca aceasta este cheia in relatiile ruso-poloneze", a subliniat Komorowski.

Raportul realizat de autoritatile ruse pe marginea accidentului de avion in care si-au pierdut viata zeci de demnitari polonezi este "incomplet", iar Varsovia doreste sa aiba discutii suplimentare cu Moscova in aceasta chestiune, declara la inceputul anului premierul Donald Tusk. Seful Executivului de la Varsovia a adaugat ca partea poloneza poarta cea mai mare parte din vina pentru accidentul din 10 aprilie 2010. Potrivit rezultatelor finale ale raportului privind tragedia de la Smolensk, dat publicitatii de Rusia, inalti oficiali polonezi prezenti in avionul presedintelui Lech Kaczynski au facut presiuni asupra echipajului sa aterizeze, in ciuda avertismentelor rusesti si a conditiilor meteorologice nefavorabile.

Membrii echipajului polonez se temeau ca Lech Kaczynski "ar fi innebunit" daca s-ar fi anulat aterizarea, arata inregistrarile audio.

Potrivit acestui raport, avionul lui Lech Kaczynski a dorit sa aterizeze in ciuda avertismentelor transmise de reprezentantii aeroportului, se arata in raportul final asupra accidentului, transmis miercuri partii poloneze de catre Comisia tehnica a Comitetului interstatal pentru aviatie (MAK).

In data de 10 aprilie 2010, avionul prezidential Tupolev Tu-154, cu 96 de persoane la bord, printre care presedintele Lech Kaczynski, sotia sa si numerosi oficiali de rang inalt, s-a prabusit in timp ce incerca sa aterizeze pe aeroportul Smolensk (vestul Rusiei). Nu a existat niciun supravietuitor.

In 24 decembrie 2010, Varsovia a calificat versiunea initiala a raportului drept "inacceptabila", solicitand includerea in versiunea finala a constatarilor partii poloneze.