Orasele Sanaa si Taez au fost teatrul unor lupte de strada intre manifestanti si politisti, in timp ce monarhiile din Golf, ingrijorate de continuarea violentelor din Yemen, se pregatesc sa relanseze eforturile pentru o tranzitie politica la vecinul lor sudic, relateaza AFP.

Un manifestant a fost ucis si zeci de persoane ranite in cursul ciocnirilor care au continuat o buna parte a noptii, potrivit unui bilant furnizat duminica de surse medicale si de comitetele protestatarilor.

In Taez, 43 de manifestanti au fost raniti de gloante, 29 de lovituri de baston si alti 580 au suferit intoxicatii dupa ce au inhalat gaze lacrimogene. Aproximativ 20 de manifestanti au fost arestati.

La Sanaa, 30 de protestatari au fost raniti prin impuscare, 80 cu lovituri de baston si 1.200 de persoane au primit ingrijiri dupa ce au inhalat gaze lacrimogene.

Consiliul de cooperare din Golf (CCG) a convocat duminica o noua reuniune la nivel ministerial dedicata Yemenului, organizata la Ryad.

Monarhiile arabe din Golf, care sunt ingrijorate de instabilitatea din Yemen, propusesera o misiune de mediere intre putere si opozitie si in cadrul reuniunii ministeriale de saptamana trecuta, respinsa insa de presedintele Saleh.

Tot in Yemen, de aceasta data in contextul violentelor legate de al-Qaeda, un colonel al serviciilor de informatii a fost asasinat sambata in regiunea Loder, in sudul tarii, unde luptele dintre armata si membrii organizatiei teroriste s-au soldat cu doi morti.

Unitati ale armatei yemenite au bombardat cu armament greu un presupus refugiu al-Qaeda la Joar, dupa ce au cerut civililor sa paraseasca zona.

Statele Unite colaboreaza strans cu regimul presedintelui Saleh in lupta impotriva al-Qaeda din peninsula arabica, nascuta dintr-o fuziune a aripilor yemenite si saudite ale organizatiei teroriste, care este activa in sudul si in estul tarii.