Israelul a respins in 2005 ideea unui atac asupra siturilor nucleare ale Iranului, destinat sa impiedice aceasta tara sa obtina arma nucleara, potrivit unui document obtinut de WikiLeaks si publicat duminica de cotidianul Haaretz, preluat de AFP.

Inalti oficiali israelieni citati in decembrie 2005 si ianuarie 2006 in telegramele diplomatice ale ambasadei americane de la Tel Aviv apreciau ca un astfel de atac este imposibil.

Directorul adjunct al Comisiei israeliene pentru energie nucleara Ariel Levite declara la acea vreme, in fata interlocutorilor sai americani, ca "marea parte a oficialilor israelieni nu cred intr-o solutie militara", potrivit sursei citate.

"Ei apreciaza ca Iranul a tras concluziile necesare din atacul israelian asupra centralei nucleare irakiene Osirak (in 1981) si si-au dispersat instalatiile de asemenea maniera incat Israelul sa nu stie amplasamentele", a subliniat acesta, potrivit telegramelor diplomatice.

Premierul Benjamin Netanyahu a reafirmat in ianuarie ca doar o amenintare militara "credibila", asociata cu sanctiuni internationale, poate descuraja Iranul sa obtina arma nucleara.

Totusi, secretarul american al Apararii Robert Gates declarase in noiembrie ca o actiune militara impotriva Iranului nu ofera decat o solutie "pe termen scurt" si nu va reusi sa impiedice Teheranul sa-si continue programul nuclear controversat.

Statele Unite si o parte a comunitatii internationale acuza Iranul ca incearca sa obtina bomba atomica sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ce regimul de la Teheran a respins intotdeauna.