Niciun acord nu a fost identificat vineri dimineata intre republicani si tabara democrata a presedintelui Obama asupra finantarii statului federal, a declarat un ales democrat, astfel incat raman doar cateva ore pentru a impiedica paralizia guvernamentala. relateaza AFP.

"Nu exista un acord, din nefericire", a declarat pentru NBC Steny Hoyer, liderul minoritatii democrate din Camera Reprezentantilor.

Presedintele Barack Obama si liderii din Congres au purtat, inca o data, discutii separate joi seara, fara rezultat insa, dar negocierile au continuat toata noaptea si Obama astepta vineri dimineata un raspuns al republicanilor legat de un acord referitor la un buget care sa acopere ultima perioada a exercitiului 2011, pana in 30 septembrie.

In lipsa acestui buget, serviciile ne-esentiale ale administratiei vor fi paralizate incepand de vineri, la miezul noptii (sambata 04,00 GMT), ceea ce inseamna suspendarea a 800.000 de posturi federale. Parcurile nationale vor fi inchise, nu se vor mai putea acorda vize iar declaratiile de impozite nu vor fi analizate.

"Cred ca suntem aproape" de un acord, a declarat totusi Hoyer, explicand ca democratii, care au pierdut majoritatea in Camera Reprezentantilor, dar isi mentin suprematia in Senat, "au parcurs 70% din drumul" compromisului.

Hoyer i-a acuzat pe republicani ca "cer 100% si ameninta guvernul cu paralizia daca cealalta parte nu cedeaza in totalitate".

"Sunt probleme sociale pe care republicanii le folosesc pentru a tine ostatic guvernul", a sustinut el.

Joi, liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid, a deplans faptul ca republicanii insista sa adauge in legea finantelor masuri "ideologice" impotriva avortului sau pentru a limita reglementarile din domeniul mediului.

UPDATE ora 00.30: Barack Obama a discutat cu John Boehner, presedintele Camerei Reprezentantilor, una dintre cele doua camere ale Congresului American. Cei doi "au vorbit la telefon timp de cateva minute, insa nu au ajuns la nicio rezolutie cu privire la buget", a declarat un consilier republican, citat de Reuters. Purtatorul de cuvant al Casei Albe a declarat ca Boehner a fost cel care a efectuat apelul telefonic, insa nu a oferit detalii cu privire la conversatie.