Teama creste in randul comunitatii roma din micul orasel Hajduhadhaz, in fata vestii sosirii iminente a unei militii de extrema dreapta. "Sunt deja aici, sunt 700 pe strada Radnoti", le spune un om in varsta de 50 de ani, imbracat in niste haine ponosite, tiganilor grupati in apropierea unui fotograf AFP.

In realitatea, militia care soseste in Hajduhadhaz - oras cu 12.000 de locuitori, dintre care 25% sunt tigani - nu numara decat 200 de persoane.

In acest mic orasel rural situat la aproximativ 230 km de Budapesta, 20% din populatia activa este in somaj. Iar oraselul se afla pe primele locuri in statisticile privind criminalitatea, de la furturi pana la omucideri.

Pentru partidul de extrema dreapta Jobbik, tiganii sunt vinovati de aceste crime. Si asa Hajduhadhaz a ajuns in colimatorul unei militii, denumite "Un viitor mai bun", care impartaseste ideologia acestui partid, ajuns in Parlamentul ungar in 2010 cu aproape 17% din voturi.

Jobbik a ajuns la acest scor aratand ura dintre populatia rurala roma si maghiara. Potrivit unuia dintre deputatii partidului, Gergely Rubi, militia nu vine aici decat pentru a atrage atentia politiei asupra acestor probleme: "Nu va fi nicio defilare, nicio actiune de aceasta data. Vom fi cate doi prezenti in intersectii, calmi, timp de doua saptamani".

"Noi suntem impotriva criminalilor, nu a tiganilor. Daca romii interpreteaza acest lucru in alt fel, este problema lor", afirma el.

Luna trecuta, aproape 2.000 de membrii ai unei militii, imbracati in uniforme paramilitare, au petrecut cateva saptamani patruland pe strazile din Gyongyospata, un mic orasel din nord-est, avand drept obiectiv declarat sa "reinstaureze ordinea", pierduta, dupa ei, din cauza tiganilor.

"Guvernul este incapabil sa mentina ordinea si nu putem astepta nimic de la politisti, supraincarcati, care sunt si putini si prost platiti", adauga Gergely Rubi.

Tiganii din Ungaria, ca si in alte tari care au facut parte din blocul comunist, sunt considerati marii perdanti ai caderii comunismului, noteaza AFP. Ei munceau inainte in cooperative sau in marile uzine disparute in ultimii 20 de ani.

In 2008 si 2009, atunci cand Ungaria se zbatea intr-o criza economica majora, comunitatea roma a fost vicitma unei serii de atacuri rasiste, soldate cu sase morti - printre care si un copil de cinci ani si tatal sau, ucisi cand fugeau din casa lor incendiata - semanand teroarea printre membrii sai.

Dupa o crima comisa in Hajduhadhaz in ianuarie, unde suspectii sunt tigani, milita a decis sa-si intareasca prezenta in acest orasel.

Primarul, Denes Csafordi, si-ar dori sa vada mai multi politisti pe strazi: "Oamenilor le e teama, nu ies noaptea, portile sunt inchise cu cheia si casele au alarme", povesteste el. Politia nu dispune decat de o singura masina de patrulare ...

Dar nu vede cu ochi bun sosirea militiei: "Este adevarat ca avem probleme de securitate, dar acesti straini vin fara invitatie si cand pleaca lasa problemele asa cum erau", a declarat primarul.

"Vin ca sa ne insulte si se asteapta ca noi sa ripostam pentru a avea o scuza sa ne bata", declara un tigan, in fata locuintei sale modeste.

Pentru Antal Szilagyi, un preot tigan respectat in comunitate, "adevaratul scop al militiei este intimidarea si nu respectarea ordinii publice".