Liderul tiraspolean, Igor Smirnov, l-a invitat zilele trecute in Transnistria pe premierul Moldovei, Vlad Filat, intr-o vizita oficiala. A sunat ca o adevarata senzatie: pentru prima data in ultimii 20 de ani, Tiraspolul cheama in vizita un conducator moldovean. Drept raspuns Filat a declarat: nu efectuez vizite oficiale la mine acasa. Expertii sunt de parere ca acest dialog poate rupe procesul de negocieri, pe a carui relauare insista Moscova, scrie Nezavisimaia gazeta.

In 1992, spune fostul prim ministru Mircea Drug, care a arborat drapelul in localitatea transnistreana Dubasari, „a izbucnit in casa noastra” un conflict armat. Din acel moment, Transnistria, care a intrat pana in 1940 in componenta Ucrainei sovietice, nu suporta sa se vorbeasca despre „casa moldoveana”.

Dar in istoria zilelor noastre, motivul de nemultumire a premierului Filat a fost forma invitatiei lansata de Tiraspol. In ajun, expertii procesului de pace reuniti la Viena in format 5+2 au covenit oportunitatea organizarii unei intalniri la varf intre cele doua parti. Ceea ce inseamna ca Smirnov trebuie sa-l intalneasca pe seful statului moldovean. Dar Moldova nu are un presedinte: este numai presedintele interimar Marian Lupu. Se pare insa ca Smirnov nu vrea o intrevedere cu acesta, dupa cum a lasat chiar el sa se inteleaga.

Publicatia aminteste ca Filat a fost de doua ori la Tiraspol de-a lungul mandatului sau de prim minstru – la un meci de fotbal al echipei Serif, care evolueaza sub drapelul moldovean.

„Sportul este singurul care uneste cele doua maluri ale Nistrului”, constata directorul Institutului pentru politici civice, Arcadie Barbarosie. In opinia lui, textul invitatiei a fost bine gandit, autorii lui intelegand perfect care va fi reactia. „Este o tentativa de a rupe negocierile, a caror reluare este recomandata insistent de Moscova”, crede Barbarosie. „Cred ca pana la alegerile prezidentiale din Transnistria, programate pentru sfarsitul anului, negocierile nu vor fi reluate. Dupa toate probabilitatile, Moscova, ca si Chisinaul, de altfel, nu ar fi avut nimic impotriva unui alt lider la Tiraspol. Cum se vor derula alegerile este greu de prognozat: in Transnistria nu exista traditia sondajelor de opinie si, prin urmare, nimeni nu stie care este starea de spirit a populatiei. Se pare ca Smirnov nu are concurenti seriosi. Sa presupui ca Moscova i-ar sugera lui Smirnov sa plece – pentru asta ar trebui sa stim cat depinde Smirnov de Kremlin. Sunt informatii, dar nu suficiente pentru o imagine totala. Ca atare, trebuie asteptate alegerile”, a comentat situatia Barbarosie.

In ceea ce priveste perspectivele de reglementare a conflictului de pe Nistru, expertul este convins ca un rol decisiv il va juca factorul european. „UE este atractiva nu numai pentru populatia Moldovei, dar si pentru tinerii transnistreni. Faptul ca in urmatoarele 12-18 luni s-ar putea intra fara viza in UE constituie o realitate. La fel ca posibilitatea Moldovei de a se integra in UE, dar nu ca parte a Romaniei, ceea ce ii sperie pe transnistreni, ci independent. O asemnea perspectiva poate face mai mult decat decenii de negocieri politice”, concluzioneaza Barbarosie.