Operatorul centralei nucleare de la Fukushima va plati un milion de yeni (8.260 de euro) pentru fiecare familie care locuia in zona centralei si a fost afectata de accident, anunta presa japoneza, preluata de AFP.

La aproape o luna de la cutremurul din 11 martie, Tokyo Electric Power (Tepco), cel mai mare distribuitor de electricitate din Japonia, analizeaza modalitatile de despagubire a celor 80.000 de persoane obligate sa-si paraseasca domiciliile pe o raza de 20 km in jurul centralei, din cauza riscurilor radioactive, potrivit televiziunii publice NHK.

Ministrul Comertului, Banri Kaieda, si-a exprimat speranta ca aceasta indemnizatie, care nu va fi definitiva, va fi platita rapid.

Societatea, care este proprietara si operatorul centralei Fukushima Daiichi (Nr.1), va trebui sa calculeze, impreuna cu guvernul, enormele despagubiri care vor trebui platite intreprinderilor, agricultorilor si pescarilor afectati de accidentul nuclear.

Purtatorul de cuvant al guvernului, Yukio Edano, a afirmat miercuri ca "industria pescuitului, care a fost afectata de acccident, va fi in mod evident inclusa in despagubiri".

Pescuitul a fost interzis pe o raza de 20 de kilometri in jurul centralei, dar a fost afectata si de eliminarea apei radioactive in ocean.