Liderul militar al rebelilor libieni a lansat o critica fara precedent la adresa NATO, acuzand alianta ca "lasa sa moara locuitorii din Misrata" (vest) in fata tirurilor fortelor loiale colonelului Muammar Gaddafi, care au castigat teren si in est, in apropiere de Brega, relateza AFP.

"Presa internationala trebuie sa sustina puternic Misrata si sa ceara ajutorul NATO care crede ca ne face un serviciu bombardand pe ici, pe colo, in timp ce lasa locuitorii din Misrata sa moara in fiecare zi", a afirmat marti generalul Abdel Fattah Younes, intr-o conferinta de presa sustinuta in fieful rebelilor, la Benghazi (est).

"Daca NATO mai asteapta o saptamana, va fi sfarsitul pentru Misrata; nu vom mai gasi pe nimeni acolo", a adaugat generalul, fost ministru de interne al lui Gaddafi care s-a raliat rebeliunii in februarie.

Misrata, al treilea oras al tarii, este situat la 214 km in estul capitalei Tripoli, bastion al regimului Gaddafi. De peste 40 de zile, insurgentii apara acest oras bombardat si asediat de trupele guvernamentale. Rebelii spun ca peste 200 de persoane au pierit in aceste lupte.

Potrivit sefului militar al rebelilor, locuitorii din Misrata sunt in prezent amenintati de "exterminare in adevaratul sens al cuvantului".

"Apa este taiata, nu mai exista electricitate sau produse alimentare, nu mai este lapte pentru copii de peste 40 de zile, in conditiile in care fortele lui Gaddafi bombardeaza zilnic locuintele si spitalele cu artilerie grea".

Aceste acuzatii de o virulenta fara precedent vin la cateva ore dupa ce Alianta anutase totusi ca va face din apararea orasului Misrata "prioritatea sa numarul unu".

In celalalt capat al tarii, in lupta care opune de peste o saptamana rebelii si lioalistii, in apropiere de orasul petrolier Brega (800 km est de Tripoli), NATO a efectuat marti un raid aerian la circa 30 de km de port. Acest atac a distrus doua camionete ale trupelor guvernamentale care efectuau o incursiune. Raidul nu s-a soldat cu victime.

Rebelii se aflau ieri la cativa kilometri de Ajdabiya, cedand aproximativ 30 de km in fata loviturilor armatei.

Regimul colonelului Gaddafi s-a declarat marti deschis la dialog cu rebelii, daca acestia depun armele.