Premierul Vladimir Putin a pus punct, luni, problemei introducerii unei noi norme anti-coruptie – declararea de catre functionari a cheltuielilor lor. “Intarirea controlului asupra veniturilor functionarilor de stat si ale deputatilor trebuie sa insanatoseasca aparatul de stat si sa ridice bariere noi in calea coruptiei”, a afirmat seful Executivului de la Moscova, citat de Kommersant.

De elaborarea unui proiect de lege in acest sens se va ocupa vicepremierul Viaceslav Volodin.

Putin declara recent ca “oricine intra in politica trebuie sa fie transparent”, anuntatnd noua lui initiativa.

Presedintele comitetului national anticoruptie, Kirill Kabanov, este de parere ca problema in cauza putea fi rezolvata si inainte, avand in vedere ca, pentru prima data, chestiunea verificarii cheltuielilor efectuate de functionarii statului a fost ridicata inca din 2008, dar fara efect pana in prezent. „Inca din decembrie 2010, opozitia a propus ratificarea punctului 20 al Conventiei ONU, care prevede declararea cheltuielilor”, a explicat Kabanov.

Kommersant aminteste ca aceasta propunere urma sa fie dezbatuta in Parlament inca din luna martie, dar discutiile au fost amanate cu o luna.

Kabanov a adaugat ca, pentru ca viitorul act normativ sa lucreze in mod eficient, „trebuie introdusa notiunea de imbogatire ilegala, trebuie puse la punct mecanisme de confiscare a averilor”.

Expertii considera, la randul lor, ca propunerea lui Putin trebuie privita prin prisma apropierii alegerilor. „In ultimul timp, toate initiativele anticoruptie au pornit de la presedinte, de aceea Putin a decis sa iasa cu o declaratie pe aceeasi tema”.