Al-Qaeda exploateaza conflictul din Libia pentru a achizitiona armament, inclusiv rachete sol-aer, pe care le transporta intr-un refugiu din nordul statului Mali, a declarat pentru Reuters un oficial din tara vecina, Algeria.

El a precizat ca un convoi de opt camionete Toyota a plecat din estul Libiei, a traversat Ciadul si Nigerul si a ajuns in Mali, unde a livrat o incarcatura de arme.

Printre acestea figureaza aruncatoare rusesti de grenade RPG-7, mitraliere si pusti Kalasnikov, explozibil si munitie.

El a precizat ca al-Qaeda Maghrebului Islamic (AQMI) a achizionat din Libia rachete rusesti Strela, cunoscute in terminologia NATO sub numele de SAM-7.

"Cateva cazarmi au fost jefuite in regiune (estul Libiei) iar elementele AQMI prezente acolo nu au putut rata oportunitatea", a afirmat acesta, sub protectia anonimatului.

El sustine ca membri AQMI au reusit sa se inflitreze in randul rebelilor care lupta impotriva colonelului Gaddafi.

Rebelii neaga insa orice legatura cu al-Qaeda. U.S. Amiralul James Stavridis, comandantul sef al trupelor NATO din Europa, afirmase saptamana trecuta cu AQIM profita de situatia din Libia pentru a se dota cu armament "sofisticat precum SAM-7 (rachete sol aer)", echivalentele rachetelor americane Stingers.

Ofiterul algerian a subliniat ca statele occidentale ar trebui sa ia in calcul posibilitatea ca, daca regimul lui Gaddafi pierde controlul, al-Qaeda sa exploateze haosul rezultat pentru a-si extinde influenta pe coasta mediterana.

"In cazul Libiei, fortele coalitiei trebuie sa ia o decizie urgenta. Sa permita instalarea haosului, care va necesita o interventie terestra pentru a limita avansul de neevitat al AQMI spre coasta sudica a Mediteranei, sau sa pastreze actualul regim libian, cu sau fara Gaddafi, pentru a restabili securitatea", a explicat acesta.