Presedintele american Barack Obama si-a anuntat luni candidatura pentru un al doilea mandat de patru ani in fruntea Statelor Unite, la prezidentialele din 2012, afirmand ca doreste sa "apere progresele inregistrate" pana in prezent, relateaza AFP.

"Astazi, depunem documentele pentru lansarea campaniei noastre pentru 2012", a declarat Obama, intr-un comunicat.

El a sustinut ca administratia si partizanii sai "se lupta pentru a apara progresele inregistrate".

Barack Hussein Obama, in varsta de 49 de ani, a fost ales presedinte la scrutinul din noiembrie 2008 si s-a instalat la Casa Alba in ianuarie 2009, devenind astfel primul presedinte negru al Statelor Unite.

Niciun adversar de talie nu ar trebui sa-i conteste lui Obama investitura democrata la conventia prezidentiala din Charlotte, Carolina de Nord. In schimb, incertitudinile legate de adversarul sau republican se mentin.

Un singur lider s-a declarat interesat, fostul guvernator de Minnesota (nord) Tim Pawlenty. Ex-presedinte al Camerei, Newt Gingrich, se gandeste inca iar fostul guvernator de Massachusetts (nord-est) Mitt Romney, care a pierdut in fata lui McCain in 2008, pare decis sa incerce din nou.

Tot in Chicago, asa cum s-a intamplat si in 2007-2008, isi va instala Obama cartierul general al campaniei, in incercarea de a restabili contactul cu militantii de baza ai partidului democrat.

Mai multe "nume grele" ale echipei care l-a adus pe Obama la putere au parasit recent Casa Alba pentru a se alatura echipei din Chicago, printre care strategii David Axelrod si Jim Messina, care ar urma sa conduca o campanie ce isi propune sa adune intre 750 de milioane si un miliard din contributii.

Cota re popularitate a actualului presedinte se mentine stabila, intre 45 si 48%, potrivit sondajelor.