UPDATE Ora 13,30 Tepco a inceput sa deverseze in ocean tone de apa radioactiva

Operatorul centralei nucleare Fukushima 1, Tepco, va arunca 11.500 de tone de apa radioactiva in mare, anunta agentia japoneza de presa Jiji, preluata de AFP.

Un purtator de cuvant al societatii Tokyo Electric Power (Tepco) a precizat ca "aproximativ 10.000 de tone de apa stocate in cuve si 1.500 de tone aflate in prezent in reactoarele 5 si 6" vor fi deversate in Oceanul Pacific.

El a subliniat ca este vorba de apa slab radioactiva.

"Nu avem alta optiune decat sa aruncam aceasta apa in ocean, ca o masura de securitate", a spus Yukio Edano.

Centrala Fukushima Daiichi (Nr.1), situata la malul oceanului Pacific, la circa 250 km nord de Tokyo, a fost grav afectata de un val gigant de 14 metri provocat de un seism cu magnitudinea de 9.

Toate sistemele de alimentare cu electricitate a celor sase reactoare s-au oprit, stopand in acest fel pompele de racire a combustibilului nuclear, care s-a incalzit periculos.

Sute de muncitori, pompieri si soldati au aruncat zeci de mii de tone de apa pe reactoare, in incercarea de a evita o catastrofa nucleara mult mai grava ca cea din Cernobil, din 1986.

Dar aceste operatiuni au provocat acumularea de enorme cantitati de apa radioactiva in cladiri si in galeriile subterane, intarziind astfel lucrarile pentru repunerea in functiune a retelei de electricitate.

"Apa inalt radioactiva s-a acumulat in salile masinilor, in special in reactorul 2", a spus purtatorul de cuvant al Tepco. Analizele efectuate indica un nivel de radioactivitate mai mare de 1.000 millisievert pe ora, impiedicand astfel orice activitate umana.

"Este necesar sa aducem aceasta apa in rezervoarele prevazute pentru tratarea deseurilor. Dar acestea sunt pline acum cu 10.000 de tone de apa usor radioactiva. Trebuie sa deversam aceasta apa pentru a face loc", a explicat el.

Purtatorul de cuvant a adaugat ca aproximativ 1.500 de tone de apa usor radioactiva s-au acumulat in reactoarele 5 si 6, riscand sa afecteze turbinele.

Reprezentantul Tepco a afirmat ca aceste deversari nu prezinta niciun pericol pentru sanatate.

"Un adult poate fi expus unei radioactivitati de circa 0,6 millisievert intr-un an daca va consuma in fiecare zi alge si produse de mare din aceasta regiune. In mediul natural, oamenii sunt expusi la radiatii de 2,4 millisievert pe an", a spus acesta.