Presedintele kazah, Nursultan Nazarbaiev, a fost reales pentru un nou mandat de 5 ani, cu 95,5% din voturi, potrivit datelor partiale oficiale, publicate luni de comisia electorala centrala, relateaza AFP.

"Primele rezultate ale Comisiei Electorale Centrale si sondajele efectuate la iesirea de la urne au stabilit ca poporul kazah, cetatenii nostri, aproba munca pe care am depus-o in ultimii 20 de ani", a declarat presedintele in cadrul unei scurte vizite la sediul general al partidului sau.

Rata de participare a atins 89,9%, iar Comisia Electorala Centrala a precizat ca acest procent ar trebui sa creasca dupa sosirea buletinelor din satele izolate.

Nazarbaiev a avut trei contracandidati, toti loiali regimului sau, care au obtinut mai putin de 3 procente fiecare. Unul dintre ei, Mels Eleoussizova, a marturisit ca a votat pentru presedintele in exercitiu.

Ceilalati doi candidati - comunistul Jambyl Akhmetbekov si senatorul Gani Kassymov - s-au pronuntat in favoarea prelungirii mandatului lui Nazarbaiev pana in 2020.

Niciun scrutin din Kazahstan nu a fost recunoscut pana in prezent ca fiind liber de Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de la independenta tarii, in 1991. OSCE va publica evaluarea scrutinului la ora 08.00 GMT.