Premierul japonez a vizitat sambata echipele de interventie ce actioneaza la centrala nucleara de la Fukushima, avariata de cutremurul si valul tsunami din 11 martie, cerandu-le acestora "sa lupte pentru a decide soarta Japoniei", relateaza AFP. "Vreau sa va luptati cu convingerea ca, in mod absolut, nu puteti pierde aceasta batalie", le-a spus Naoto Kan. Vizita sefului executivului nipon a intervenit in contextul in care Tokyo Electric Power Co (TEPCO), operatorul centralei nucleare, a anuntat sambata ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2.

Naoto Kan, de vorba cu angajatii TEPCOFoto: Reuters

Premierul Kan a ajuns cu un elicopter militar la baza echipelor de interventie, o academie de sport situata la circa 20 de km de Fukushima.

Imbracat intr-un costum albastru, similar cu cel al unora dintre membrii echipelor de interventie, Kan a stat de vorba cu angajatii TEPCO, cu pompierii si militarii ce incearca sa tina situatia sub control la centrala nucleara.

"Vreau sa va luptati cu convingerea ca, in mod absolut, nu puteti pierde aceasta batalie", le-a spus premierul celor aflati in asa-numitul J-Village din Prefectura Fukushima.

El le-a cerut militarilor "sa lupte pentru a decide soarta Japoniei".

Sute de angajati ai TEPCO, pompieri si militari incearca, de trei saptamani, sa tina sub control situatia la centrala nucleara, grav afectata de cutremurul si valul tsunami din 11 martie.

Echipele de interventie se confrunta insa cu conditii de munca dificila, precum si cu amenintarea expunerii la radiatii.

Sambata, Tokyo Electric Power Co a anuntat ca apa radioactiva se scurge in mare dintr-un bazin fisurat al reactorului numarul 2. Oficialii companiei au afirmat ca este posibil ca bazinul fisurat sa fi fost sursa nivelului ridicat de iod radioactiv descoperit recent in apele din apropiere de coasta de nord-est. Joi dimineata, nivelul de iod radioactiv in apele marii era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona.

Compania a precizat ca echipele de interventie vor tuna beton peste bazinul fisurat.

Tot sambata, Kan a vizitat pentru prima data zonele distruse de tsunami, ajungand in portul Rikuzentakata, unde 1000 de persoane au murit, iar alte 1200 sunt date disparute.