O unitate anti-terorista din Emiratele Arabe Unite a reusit, sambata, sa preia controlul asupra unui vapor ce fusese capturat de pirati, in Marea Arabiei, relateaza The Canadian Press. Cargoul MV Arrilah-1, sub pavilion EAU, a fost atacat de pirati vineri dimineata, in timp ce se indrepta din Australia spre portul Jebel Ali din Dubai.

Cargoul eliberat de fortele specialeFoto: Reuters

Potrivit agentiei WAM, fortele speciale din EAU, sustinute de aviatie, au preluat controlul asupra vasului in apropiere de coastele statului Oman.

Piratii s-au predat in momentul in care trupele de interventie au urcat la bordul navei. Cargoul este detinut de Abu Dhabi National Tanker Company.

WAM a citat un oficial care a spus ca piratii se afla in prezent in custodia fortelor speciale, ei urmand sa fie predati autoritatilor in momentul sosirii in Dubai.

Agentia nu a precizat daca piratii capturati sunt din Somalia.

Amy Derrick-Frost, purtatoare de cuvant a Flotei a cincea americane, a declarat ca sunt la curent cu "un incident de piraterie", dar nu are detalii. Agentia WAM a scris insa ca fortele speciuale din emirate au actionat in coordonare cu cele americane.

Flota a cincea a SUA, al carei cartier general se afla in Bahrain, este implicata in efortuile de lupta impotriva piratilor din Somalia.

Centrul de raportare a pirateriei din cadrul Biroului Maritim International de la Kuala Lumpur, care monitorizeaza atacurile piratilor, precizeaza ca de la inceputul acestui an si pana la 16 martie, in intreaga lume au avut loc 119 de atacuri ale piratilor, care au capturat 15 ambarcatiuni.

In regiunea Somaliei, principala zona de actiune a piratior, s-au produs 83 de atacuri, soldate cu capturarea a 14 ambarcatiuni. 250 de persoane au fost luate ostatice, sapte persoane fiind ucise de rapitori.

Piratii somalezi detin in prezent 28 de vase capturate, cu un total de 587 ostatici.