Peste 100 de civili au fost ucisi numai in ultimele zile de mercenari loiali presedintelui ivorian Laurent Gbagbo in vestul tarii, au anuntat sambata reprezentantii ONU in Coasta de Fildes, citati de AFP. Intre timp, Crucea Rosie estimeaza ca numarul total al victimelor violentelor din aceasta tara, de la debutul crizei post-electorale, in noiembrie anul trecut, ajunge la 800. Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, a declarat, sambata, ca Laurent Gbagbo "isi traieste ultimele zile ca presedinte al Coastei de Fildes".

Violente in Coasta de FildesFoto: Reuters

"Militienii si mercenarii ataca populatia", atrag atentia reprezentantii ONU din aceasta tara.

Din datele reprezentantilor ONU, in jur de 123 de mii de ivorieni au parasit tara in ultimele luni alegand sa plece in Liberia, iar alti 5.000 s-au indreptat spre Ghana.

Criza din Coasta de Fildes a inceput in noiembrie anul trecut, dupa alegerile prezidentiala care i-au avut ca "finalisti" pe actualul presedinte Laurent Gbagbo si pe fostul premier Alassane Ouattara. Ambii candidati s-au acuzat reciproc de faptul ca i-ar fi impiedicat pe locuitorii anumitor regiuni sa mearga la urne.

  • Cum a inceput revolta din Coasta de Fildes

Pe 2 decembrie, Comisia electorala a anuntat victoria lui Alassane Ouattara in alegeri, cu un scor electoral de 54,1%, insa rezultatele scrutinului nu au fost recunoscute de Consiliul Constitutional al tarii, controlat de presedintele in functie Gbagbo.

In cele din urma, Consiliul Constitutional a proclamat victoria lui Laurent Gbagbo in alegeri, in timp ce secretarul general al ONU, Franta si Statele Unite il felicitau pe Alassane Ouattara si ii cereau lui Gbagbo sa predea stafeta la conducerea Coastei de Fildes.

Violentele in Coasta de Fildes au izbucnit la mijlocul lunii decembrie, dupa ce Laurent Gbagbo a fost reinvestit ca presedinte pentru un nou mandat, in ciuda rezultatelor scrutinului prezidential si a presiunilor internationale.