Cel putin cinci persoane au fost ucise si alte zeci ranite in timpul unor proteste violente desfasurate, sambata, in localitatea Kandahar, aflata in sudul Afganistanului, transmite Reuters. Manifestantii au demonstrat impotriva arderii Coranului de catre un pastor american, in urma cu cateva saptamani. Protestele din Kandahar au venit la o zi dupa ce mai multi angajati straini ai ONU, inclusiv un roman, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea Coranului in Statele Unite.

Potrivit responsabilului medical afgan pentru Kandahar, Abdul Qayum Pukhla, persoanele decedate fusesera batute si lovite cu pietre.

Un purtator de cuvant al guvernatorului provinciei, Zalmay Ayoubi, a afirmat ca protestele violente "au fost organizate de talibani, pentru a profita de situatie si a crea o stare de insecuritate".

Oficialul a precizat ca cinci persoane au fost ucise si alte 46 ranite in timpul violentelor din Kandahar.

Vineri, cel putin 7 angajati straini ai ONU, intre care un roman, au fost ucisi in timpul unui atac asupra unui birou al Natiunilor Unite din Mazar-i-Sharif, in nordul Afganistanului, de manifestanti care protestau fata de incendierea recenta a Coranului in Statele Unite, a anuntat politia. Doua dintre victime au fost decapitate.

Pastorul integrist american Terry Jones a ars in 21 martie o copie a Coranului, in urma unui "proces" in care cartea sfanta a musulmanilor a fost declarata "vinovata" si "executata".

Jones a ars un exemplar al Coranului in cadrul unei ceremonii deschise publicului, la Gainesville (Florida), in prezenta a circa 30 de persoane.

In septembrie 2010, au existat mai multe proteste publice in incercarea de a-l impiedica pe pastor sa distruga 200 de exemplare din Coran, cu ocazia comemorarii atentatelor din 11 septembrie 2001. Intentia sa a provocat inclusiv demonstratii violente in lumea musulmana.