Rusia a declarat ca este gata sa dezafecteze trei depozite mari cu munitie ramase in Republica Moldova din timpul Razboiului Rece. Analistii politici apreciaza ca anuntul facut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, reprezinta un pas extrem de important in solutionarea conflictului din Transnistria si creste sansele Republicii Moldova de aderare la UE in viitor.

Serghei LavrovFoto: AGERPRES

Conflictul din Transnistria si implicarea Rusiei in zona a reprezentat unul din punctele principale de pe agenda de discutii a vicepresedintelui american Joe Biden cu ocazia vizitei facute la inceputul lui martie in Rusia si Moldova.

"Aceasta este o adevarata realizare," a declarat un diplomat UE pentru EUobserver.

Lavrov a facut declaratia despre desfiintarea celor trei depozite de munitie situate in Transnistria in timpul discutiilor cu ministrul de externe al Republicii Moldova Iurie Leanca, la Moscova. Cu trupe rusesti pe teritoriul sau, R. Moldova nu ar avea nicio sansa de integrare in UE, spun analistii.

"Noi avem in vedere acelasi scop final: un statut special pentru zona Nistru in cadrul integritatii teritoriale a Republicii Moldova, un stat cu neutralitate constitutionala, ca o contributie substantiala la crearea unei noi arhitecturi de securitate pe continentul european", a spus ministrul rus, potrivit agentiei de stiri Itar-Tass.

Integral in EurActiv.ro

Citeste si: Reportaj Wall Street Journal in Transnistria: In aceasta tara mica, unii si-ar dori sa fie din nou vremurile URSS-ului