Premierul japonez, Naoto Kan, a declarat vineri ca japonezii nu sunt in pericol de a fi expusi la niveluri periculoase de radioactivitate, daca au urmat tot timpul sfatul autoritatilor, relateaza AFP.

Declaratia vine la trei saptamani de la accidentul nuclear de la Fukushima si la doua zile dupa o recomandare a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, care a sugerat autoritatilor japoneze sa extinda zona de evacuare la 20 km in jurul centralei nucleare. Kan a declarat ca tara sa va decide "zonele de evacuare pe baza sfaturilor si sugestiilor venite din partea expertilor".

"In Japonia, le cerem oamenilor sa respecte regulile, deoarece, daca o fac, nu vor fi consecinte pentru sanatatea lor", a spus premierul in timpul unei conferinte de presa.

Nivelul de iod radioactiv masurat in apa de mare este in continua crestere din cauza problemelor grave cu care se confrunta centrala de la Fukushima in urma cutremurului si tsunami-ului din 11 martie. Joi dimineata acest nivel era de 4.385 de ori mai ridicat decat cel normal, la 300 de metri sud de centrala nucleara nipona, a anuntat compania Tepco, cea care administreaza centrala.

Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe.

Poluarea radioactiva de la Fukushima a crescut dupa ce apa folosita pentru racirea reactoarelor nucleare s-a scurs probabil in oceanul Pacific.

Miercuri directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, declarase ca situatia la Fukushima ramane foarte grava, in pofida eforturilor crescute ale autoritatilor de a o mentine sub control.