Muncitorii japonezi ramasi la centrala nucleara de la Fukushima spun ca se asteapta sa moara din cauza radiatiilor la care sunt expusi pe durata eforturilor lor de a mentine sub control situatia de la cele patru reactoare grav afectate de seismul si tsunamiul din 11 martie, a declarat pentru Fox News mama unuia dintre lucratori.

In camera de control a centralei Fukushima DaichiFoto: Agerpres

Curajosii muncitori ramasi sa gestioneze frecventele deficiente de functionare ale sistemelor de racire de la cele patru reactoare - asa-numita echipa "Fukushima 50" - sunt expusi in mod repetat la niveluri de radioactivitate periculos de ridicate.

"Fiul meu si colegii lui au discutat mult despre asta si sunt dispusi sa moara, daca e necesar, pentru a salva natiunea", a declarat inlacrimata mama unui muncitor de 32 de ani, ramas la Fukushima.

"Mi-a spus ca sunt impacati cu ideea ca vor muri in scurt timp din cauza radiatiilor sau de cancer, ulterior", a mai spus ea.

Ea nu a putut confirma daca fiul ei sau alti muncitori sunt deja afectati de radiatii, dar a adaugat ca "acestia au cazut de acord ca, inevitabil, unii dintre ei ar putea muri in cateva saptamani sau luni".

"Ei stiu ca este imposibil pentru ei sa nu fi fost deja expusi la doze letale de radiatii", a explicat mama muncitorului.

Femeia a povestit toate acestea intr-un interviu acordat telefonic televiziunii americane Fox News, dar sub conditia anonimatului, pentru ca, spune ea, muncitorilor li s-a cerut sa nu comunice cu presa sau sa ofere detalii familiilor lor, pentru a diminua panica in randul populatiei.

Operatorul centalei nucleare, compania TEPCO, spune ca muncitorii ramasi la Fukushima sunt supusi unor controale medicale regulate, pentru depistarea eventualelor semne de contaminare cu radiatii. TEPCO sustine ca nu s-au mai inregistrat alte cazuri de iradiere, dupa cel de saptamana trecuta, cand trei muncitori au primit ingrijiri dupa ce au intrat in contact cu apa radioactiva.