Datele culese de satelitul GOCE al Agentiei Spatiale Europene (ESA) in cei doi ani de masuratori au dus la realizarea unui "geoid" detaliat, cu forma unui cartof, care ne ajuta sa intelegem cum variaza gravitatia pe suprafata Pamantului, potrivit unui comunicat ESA.

Geoidul obtinut in urma datelor GoceFoto: Captura YouTube

In imaginile realizate de ESA, galbenul reprezinta zonele unde gravitatia este cea mai puternica, in timp ce albastrul - zonele cu gravitatia cea mai slaba.

Potrivit BBC, cea mai importanta realizare este o mai buna perceptie asupra modului in care se misca oceanele si cum distribuie acestea caldura de la Soare in lume, informatie esentiala pentru studiile climatice.

Si cei interesati de cutremure sunt incantati de rezultatele Goce, avand in vedere ca seismele de magnitudini uriase din Japonia sau cel din Chile de anul trecut au avut loc pentru ca mase uriase de roca s-au miscat brusc. Goce ar trebui sa dezvolte o vedere tridimensionala cu ceea ce se intampla inauntrul pamantului.

Din punct de vedere tehnic, modelul este un geoid, descriind suprafata "nivelata" a unui Pamant idealizat. Suprafata care urmareste "nodurile" si protuberantele din imagine este locul unde forta gravitationala este la fel, noteaza BBC.

Daca o minge ar fi plasata pe acest cartof, oriunde, nu s-ar rostogoli, pentru ca, din perspectiva mingii, nu exista "sus" sau "jos".

Potrivit acestei explicatii, o barca aflata pe coasta Europei (in zona galbena) poate sa stea cu 180 metri mai "sus" decat o barca din mijlocul Oceanului Indian (albastru inchis), si sa se afle la acelasi nivel.

Goce a fost lansat in martie 2009 si zboara de la pol la pol la o altitudine de numai 254,9 km - cea mai joasa orbita a oricarui satelit de cercetare.