Consilierul economic al Kremlinului a anuntat joi ca mai multi ministri vor demisiona din posturile pe care le detin in consiliile de administratie ale marilor intreprinderi de stat, denuntand conflictele de interese, o decizie considerata drept un atac la apropiatii premierului Vladimir Putin, relateaza AFP.

"In numeroase cazuri, consiliile de administratie sunt conduse de membri ai guvernului, de ministri adjuncti, de ministri, care sunt in acelasi timp responsabili cu reglementarea in sectoarele de activitate" ale acestor intreprinderi, a declarat Arkadi Dvorkovici, citat de agentia Ria Novosti.

Dvorkovici a precizat joi, intr-o conferinta de presa, ca aceasta masura ii vizeaza in special pe vicepremierul Igor Secin, care se afla in fruntea grupului petrolier Rosneft, si pe ministrul de Finante Alexei Kudrin, care prezideaza consiliul de administratie al bancii VTB.

Aceasta propunere are puternice implicatii politice, subliniaza Artiom Koncin, analist la UniCredit, in conditiile in care prima persoana vizata este influentul Igor Secin, foarte apropiat de Putin.

Decizia de eliminare a conflictelor de interese a fost anuntata miercuri de presedintele Dmitri Medvedev, care prezideaza o comisie pentru modernizarea Rusiei la Magnitogorsk, in Ural.

Actiunile Rosneft cadeau cu 0,7% in jurul orei 09.20 GMT pe bursa moscovita, in conditiile in care expertii avertizeaza ca demisia lui Secin ar slabi pozitia Rosneft, care este in prezent cea mai puternica societate petroliera din Rusia.