Locuitorii care au fost obligati sa evacueze perimetrul din jurul centralei nucleare din Fukushima, situata la 250 km nord de Tokyo, se considera "tradati" de operatorul Tepco, dupa un accident nuclear in care "mana umana" are partea sa de responsabilitate, relateaza AFP.

Zeci de mii de locuitori au parasit un sector de 20 de km in jurul centralei Fukushima Daiichi (Fukushima Nr.1), pe coasta Pacificului, ale carei reactoare au fost puternic afectate de seismul din 11 martie.

De atunci, echipele Tokyo Electric Power (Tepco), ajutate de militari si de pompieri, incearca sa repuna in functiune sistemele de racire ale reactoarelor, in ciuda radioactivitatii care le ingreuneaza munca si le pune viata in pericol.

Numerosi locuitori si-au gasit un refugiu in centrele de urgenta, altii la rude sau prieteni.

"Multi dintre noi se simt tradati", marturiseste Tomoko Sato, 55 de ani, care sta acum intr-un refugiu din Yokote, o comuna din prefectura Akita, la peste 200 de km de centrala.

"Ni s-a spus fara incetare ca nu exista niciun pericol", adauga aceasta femeie care locuia in Minamisoma, un mic orasel situat in interiorul zonei de 20 km din jurul centralei.

Doamna Sato, care si-a rupt o clavicula dupa ce a fost luata de un val tsunami, a fost salvata din apa de sotul sau.

Ca si ea, multi dintre refugiati si-au gasit un adapost in centrele de urgenta, dar altii au fost lasati sa se descurce singuri, obligati sa gaseasca un acoperis provizoriu, unde singurul confort in fata frigului glacial si al ninsorii este oferit de o manta si de o patura.

"Sunt foarte furios fata de Tepco", spune Ikuko Ishibashi, 63 de ani, care avea o ferma in imediata apropiere a centralei.

"Sigur, cutremurul si tsunamiurile sunt catastrofe naturale, dar exista si o parte de vina umana in accidentul nuclear", adauga ea.

"Fara acest accident nuclear, am fi putut sa ne revenim mai repede dupa seism si tsunami si sa ne reluam mai usor viata normala", adauga ea, solicitand ca reactoarele sa fie "daramate cat mai curand posibil".

Miercuri, presedintele onorific al Tepco, Tsunehisa Katsumata, si-a cerut din nou scuze si a recunoscut ca masurile anti-tsunami au fost insuficiente, fara a face insa nicio referire asupra chesitunii despagubirilor.

El a admis ca societatea sa este "intr-o situatie foarte grava" din punct de vedere financiar. Tepco nu trebuie sa-si asume doar costul operatiunilor de urgenta de la Fukushima, dar si plata despagubirilor pentru victimele care au fost expuse la radiatia emanata din centrala.

Toshinori Sato, care a primit ordin de evacuare fara sa i se spuna unde sa mearga, crede ca si lipsa aceasta de informatii si masurile neadaptate de evacuare au "crescut ingrijorarea".

"Oamenii spun ca prea multe informatii sporesc confuzia, dar a nu oferi suficiente informatii are un impact si mai mare", crede el.

In opinia sa, si guvernul este partial responsabil de aceasta situatie, in masura in care nu s-a asigurat ca Tepco exploateaza centrala in afara oricaror riscuri.

Cei mai multi evacuati au abandonat ideea de a se intoarce intr-o zi acasa, dar familia Sato inca mai spera. "O data ce totul se va rezolva, vrem sa ne intoarcem", spune Tomoko Sato.

"Nu stim cand dar vrem sa ne cumparam o noua casa", explica ea. "Dar va fi departe de mare si de centrala nucleara".