Autoritatile federale americane au detectat urme minuscule de iod 131 in mostrele de lapte provenind din partea de nord-vest, informeaza AFP.

Analiza realizata de Agentia federala a medicamentelor si produselor alimentare (FDA) si Agentia de protectie a mediului (EPA) asupra unei mostre de lapte prelevata pe 25 martie in statul Washington prezinta urme "minuscule" de radioactivitate de iod 131 de 5.000 de ori mai mica decat nivelul care ar necesita declansarea unei interventii al FDA.

FDA si EPA au crescut nivelul de supraveghere a laptelui, apei de ploaie, apei potabile si altor potentiali vectori de contaminare radioactiva, in urma crizei nucleare din Japonia.

Aceste cantitati de iod radioactiv sunt mult sub nivelul la care "ar putea prezenta riscuri pentru sanatatea publica, si implicit pentru nou-nascuti si copii", se arata intr-un comunicat de presa. Asemenea urme "sunt aşteptate, în continuare, în zilele următoare", se mai precizeaza in comunicat.

Iodul 131 are o durată de viaţă foarte scurtă, de câteva zile, iar "nivelul de radioactivitate detectat în lapte şi produse lactate urmează, din această cauză, să scadă relativ repede", estimează cele doua agentii.