Corespondenta din Italia

VIDEO Lampedusa: usa de intrare catre Europa pentru disperatii din Africa de Nord

de Miruna Cajvaneanu     HotNews.ro
Joi, 31 martie 2011, 10:35 Actualitate | Internaţional

Imigranti pe insula Lampedusa
Foto: Reuters
"Fiu meu cel mare frizer. Cauta lucru Italia, el rămâne, eu ȋntorc Tunisia"- Ahmet, un bărbat care rupe puţină italiană arată mândru ȋn faţa telecamerelor o foaie de hartie uşor mototolită. Explică: e atestatul de absolvire al cursului de frizer, obţinut de fiul lui. Alături de Ahmet, un tânăr zâmbeşte şi el către reporteri. Are 17 ani şi a fost adus de tatăl său pe una din zecile de bărci care au traversat Marea Mediterană, ajungând ȋn Italia. Ca Ahmet, au sosit ȋn Italia, de la ȋnceputul anului, peste 20.000 de imigranţi din Africa de Nord. Cei mai mulţi sunt bărbaţi tineri, dar nu lipsesc femeile şi copiii.

Alaltăieri, o femeie a născut pe barcă, ea şi copilul sunt sănătoşi. Dar, pe aceeaşi barcă, o altă tânără a pierdut sarcina.

Ahmet şi ceilalţi au plecat de pe tarmurile din Tunisia şi au debarcat ȋn cel mai apropiat port european: Lampedusa, o mică insulă siciliană. Aici trăiesc circa 5.000 de italieni, dar numărul lor a fost, la sfârşitul lunii martie, depăşit de cel al noilor sosiţi, peste 6.000.

La televizor curg, pe ecran, imagini cu bărcile pline de africani, trase ȋn port de soldaţi şi poliţişti. Aproape toţi imigranţii sunt obosiţi, dar au un zâmbet optimist imprimat pe feţe. Unii salută jurnaliştii, alţii se ascund sub gluga de la geacă. Ei măcar, au reuşit să traverseze fâşia de mare care-i desparte de un ţărm al speranţei. Alţii au murit ȋnecaţi, iar corpurile lor zac pe fundul mării.

Criza ȋncepută ȋn Tunisia a dus la căderea sau la slăbirea guvernelor din Africa de Nord, iar tratatele de colaborare pentru combaterea fenomenului de clandestinitate, semnate de Italia, nu mai au nicio valoare. Zeci de bărci pline ochi cu imigranţi pornesc de pe malurile Tunisiei şi Libiei şi iau ruta către Lampedusa. Cei mai mulţi sunt tunisieni, dar alături de ei au sosit şi etiopieni, somalezi sau nigerieni. Unii au reuşit să scape din ȋnchisorile libiene, unde au fost aruncaţi după ce au fost prinşi de autorităţile de la Tripoli, când ȋncercau să fugă ȋn Italia. Tratatul semnat de Gaddafi cu Berlusconi, fostul său „cel mai bun prieten”- a devenit un simplu petec de hârtie.

Iar Berlusconi, acum, e singur ȋn faţa unei crize pe care cu greu o poate controla. Ministrul de interne Roberto Maroni este membru al Ligii Nordului, partid de extremă dreaptă care consideră clandestinii drept cea mai mare ameninţare pentru Italia. Pentru Maroni, disperaţii din Lampedusa nu sunt refugiaţi, ci clandestini. Şi, ca atare trebuie „trataţi”: adică retrimişi acasă. In faţa unui val de imigranţi de asemenea proporţii, nimeni nu se gândeşte să examineze, caz cu caz, persoanele care au venit pe bărci. Guvernul italian, ȋncă de la primele sosiri, a declarat o situaţie de criză umanitară şi s-a grăbit să ceară fonduri şi sprijin de la UE.

Refugiaţi sau nu, toţi africanii sunt ȋnghesuiţi pe o fâşie de pâmânt. Centrul de primire este de acum ȋn stadiu de colaps. Imigranţii dorm pe unde apucă, ȋşi spală lenjeria cum pot şi o ȋntind pe gardul centrului de primire. Alţii dorm sub camioane sau chiar ȋn port. Ziariştii nici nu ȋndrăznesc să se apropie de cele ce erau, odată, toalete. In ultimele zile, s-a declanşat o altă alarmă, cea a unei posibile epidemii. Unii reporteri relatează că mâncarea nu ajunge. Guvernul dă o dezminţire şi ministrul sănătăţii trimite câţiva funcţionari.

Luni, 28 martie, situaţia se ȋnrăutăţeşte şi izbucneşte revolta locuitorilor Lampedusei. „Basta, siamo pieni” (Gata, suntem plini) , strigă un grup de femei, care protestează, legându-se cu lanţuri ȋn faţa camerelor de luat vederi.

In aceeaşi zi, vine şi răspunsul din partea autorităţilor: guvernul a deblocat fonduri pentru ȋnfruntarea crizei. Au fost ȋnchiriate cinci nave de pasageri care, ȋmpreună cu o navă militară, vor transporta refugiaţii ȋn 13 centre de primire, pe ȋntreg teritoriul Italiei. Africanii ar trebui să fie distribuiţi ȋn toate regiunile Italiei, conform unui principiu numeric: maxim o mie de străini la un milion de locuitori. Dar multe autorităţi locale se opun: ȋn Sicilia, primarii protestează ȋn stradă, ȋn timp ce edilii de la Roma şi Milano susţin că „au deja prea mulţi refugiaţi”.

Intre timp, miercuri seară, ȋnsuşi Berlusconi a debarcat, ȋn avion, in Lampedusa. A promis că „ȋn maxim 60 de ore ȋn Lampedusa vor rămână doar locuitorii insulei, iar imigranţii vor fi dispersaţi”. Apoi a anunţat că a cumpărat o vilă pe insulă, pentru a arăta, ȋntr-un fel, că este şi el un „lampedusan”. Sub presiunea Ligii Nordului, anunţă că nu exclude ca imigranţii să fie trimişi de unde au venit direct cu navele italiene, fără a mai pune chiar piciorul pe teritoriul naţional.

Frica multor italieni este că vor fi invadaţi de africani, după ce ministrul Maroni a anunţat „un exod de dimensiuni biblice, poate chiar 50.000 de persoane, ȋn special din Libia”. Pare că s-a deschis cutia Pandorei, iar din ea a ieşit disperarea. Mărul discordiei este aruncat către Bruxelles, după ce ministrul de externe Franco Frattini a acuzat voalat că Europa nu face ȋndeajuns, sau aproape nimic, pentru a sprijini Italia ȋn faţa crizei. Imigranţii, la urma urmei, au ajuns ȋn Europa celor 27 de state, nu ȋn Peninsulă. Imaginile emigranţilor italieni ȋn America, de acum 150 de ani, sosiţi cu cu valizele de carton pe insula Ellis Island, mulţi dintre ei chiar sicilieni, nu şi le mai aminteşte azi, aproape nimeni.Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Trebuie sa cauti si altceva decat mici si bere pe Valea Prahovei si tv de proasta calitate - VIDEOinterviu Formatia Trei Parale, ”pe viata si pe creatie”

“Tu, fetico bălăoară și cu ochi căprii,/ Ce te ții așa măreață? Crezi că nu te știu?/ Mă-ta e spălătoreasă, tac-tu-i sacagiu, / Și tu ești chiftilăreasă-n strada Cișmigiu.” Sa fie viata numai atat, zic eu, si “Chiftilareasa” de la Trei Parale te baga-n boala. I-auzi: “Dau in stanga, dau in dreapta, buzunaru-i plin” - cantare de mandrie, oftica si prejudecata. Intai te loveste interpretarea jucausa, trufasa si monotona. Apoi versul. Numai atat sa fie, cum spun, si vrei sa vezi laboratorul de creatie al celor de la Trei Parale. Vino si tu acum intr-un apartament din mahalaua Ozanei. Florin si Beatrice Iordan, Mihai Balabas ne in-canta cantand si initiindu-ne cum se petrece viata noastra. Incepe! Ca din cimpoi, ca din caval este piesa cu care începem firul poveștilor. Vezi prima parte a VIDEOinterviului Trei Parale.

3261 vizualizari

 • +7 (7 voturi)    
  excelent (Joi, 31 martie 2011, 11:38)

  srpc [utilizator]

  nu-l vor pe Gaddafi? o sa aiba sute de mii de imigranti ilegali in fiecare an! din aia care, in mare majoritate, ori devin interlopi ori traiesc din bani publici! auguri, amici!
  • +5 (5 voturi)    
   Europa, sugrumata de imigratia arabo-africana (Joi, 31 martie 2011, 12:19)

   Europa Nostra [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Civilizatia europeana, ce a reprezentat avangarda progresului umanitatii, in toate domeniile, economic, tehnologic, stiintific, cultural, politic, militar, etc., a ajuns in pragul distrugerii definitive a identitatii sale, admirate de intreaga planeta.

   Zeci de milioane de chinezi, japonezi, coreeni, nord si sud-americani, vin sa vada cu ochii lor sute de mii de locuri si cladiri extraordinare construite de europeni: temple, catedrale, muzee, castele, orase splendide, regiuni de vis, statiuni montane sau balneare.

   Europa a fost structurata cu migala si enorme sacrificii umane, de catre rasa europenilor, au fost elaborate concepte sofisticate de catre si pentru europeni, inca de acum 2.500 de ani.

   Insa in ultima 100 de ani, Europa a suferit foarte mult, a pierdut in razboaie civile ideologice (imperialism vs. nationalism, national-socialism vs. national-comunism si liberalism) zeci de milioane de oameni, multi foarte valorosi prin patrimoniul genetic.

   Trauma suferita s-a rasfrant asupra calitatii vietii intelectuale, Europa nu a mai dat mari filozofi in ultimele decenii si normele social-juridice instaurate, uneori fortat, nedemocratic, au obligat la ''toleranta'' si relativism moral, la laicizare si consumerism.

   Treptat, dezavantajele au devenit mult mai mari decat avantajele, s-a observat ca aceste norme conduc inevitabil la dizolvarea spiritului critic european (instalarea dictaturii ''corectitudinii politice'') si al celui de expansiune cultural-economica (abandonarea politicii de ''mare putere'' in favoarea USA si ex-URSS).

   In ultimii 20-30 de ani, situatia a devenit dramatica, tari emergente au profitat economic de slabiciunea Europei (pt ca ele nu-si aplica standarde sociale atat de dure), zeci de milioane de imigranti ilegali arabi, africani, turci, indo-pakistanezi au invadat UE, Europa a ajuns sa fie dispretuita si provocata pe fata de lideri ai unor natiuni retardate.

   Reactia fata de Qaddafi e deja tardiva, Europa nu pare sa mai aiba viitor !
   • -1 (3 voturi)    
    Asa e, Europa e rea! (Joi, 31 martie 2011, 18:57)

    Dianora [utilizator] i-a raspuns lui Europa Nostra

    mergeti copii in Africa si Orientul apropiat ca acolo e de voi - si cald, si bine si filozofi, etc.!
    • +1 (1 vot)    
     visezi (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:14)

     MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui Dianora

     pai asta e problema, ca vine Africa si Orientul peste Europa. Tu la ce film te uiti?
  • +1 (3 voturi)    
   Din nou poze cu "refugiati" 100% barbati (Vineri, 1 aprilie 2011, 1:08)

   haha [anonim] i-a raspuns lui srpc

   Din nou poze cu "refugiati" 100% barbati.
   Sau s-au refugiat de la ceva puscarie?

   Io nu inteleg, cand se refugiaza oamenii dintr-o tara din cauza razboiului, ar trebui sa fie barbati + FEMEI SI COPII, iar de obicei barbatii sunt cei batrani.

   Pozele difuzate de mass-media nu contin nici un refugiat ci doar muncitori care pleaca pentru ca normal, in timp de razboi toate proiectele sunt inghetate si toata lumea isi muta jucariile.

   Deci din nou DEZINFORMARE...
 • +1 (5 voturi)    
  Vedeti-va de treaba, e facatura (Joi, 31 martie 2011, 12:06)

  moucha [anonim]

  Granitele spatiului Schengen sunt sigure, altfel noi care avem granite asa de subrede am fi fost acceptati imediat in Schengen. Inclusiv poza e trucata - in poza originala e vorba de un grup de turisti, pe o plaja inverzita, care se uita la un grup de delfini.
  • +2 (4 voturi)    
   haha (Joi, 31 martie 2011, 13:14)

   MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui moucha

   dada.. si delfinii sareau veseli printre firele de iarba de pe pajiste. Aaa, stai... era plaja inverzita. Eu intelesesem pajiste. Ok, asa merge. Dar oricum erau turisti si ghidul lor era Berlusconi in costum de nudist.
 • +1 (3 voturi)    
  vorba lui moucha (Joi, 31 martie 2011, 13:16)

  MirceaA [utilizator]

  este o mare minciuna lansata de dictatorul Gadhafi. Italia este o tara sigura. Noi suntem aia pe unde se sparg portile Europei.
 • 0 (6 voturi)    
  solutia e simpla, dar nu se vrea (Joi, 31 martie 2011, 13:22)

  gimini [utilizator]

  Anual zeci de miliarde de dolari de la "prietenii" corupti ai Occidentului zboara din Sud spre Nord. In loc sa creeze investitii in Africa, pentru ca oamenii sa nu mai fuga de saracie, banii astia iau calea bancilor elvetiene, a bursei londoneze si a imobiliarului parizian cu complicitatea autoritatilor statale din Occident.
  Nigeria este una din tarile care se scalda in petrol, si totusi saracia e lucie. De ce? Pentru ca Occidentul nu gandeste mai departe de propriul nas. Un dictator care sa asigure "stabilitatea", un simulacru de alegeri, si gata. Nigeria e praduita de marile companii petroliere in complicitate cu oligarhia locala, in timp ce oamenii nu au ce manca. Daca macar 10% din sumele furate ar fi investite, nigerianul de rand ar trai cel putin ca un roman.
  Asa e in toata Africa. Occidentalii sunt pe cale sa descopere pe propria piele ceea ce au predicat atata vreme altor popoare: nici o masa nu e gratis! Sunteti prietenii coruptilor? Suportati-le refugiatii!
 • +1 (1 vot)    
  daca tot i'au pus pe vase (Joi, 31 martie 2011, 19:59)

  panfil [anonim]

  trebuiau debarcati la marsilia. sa'i ia sarco, ca el e mai belicos.
  sa'i imparta cu cameron barca :-)


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi