Presedintele american Barack Obama a prezentat miercuri obiectivul de a reduce cu o treime importurile de titei ale SUA, in interval de 10 ani, in contextul in care americanii sunt din ce in mai ingrijorati de cresterea pretului titeiului care ar putea afecta revenirea economica, relateaza Reuters.

Mai mult revoltele din Orientul Mijlociu si catastrofa nucleara din Japonia fac sa planeze incertitudinea asupra aprovizionarii cu energie a Statelor Unite.

"Nu exista remedii rapide si vom continua sa fim o victima a schimbarilor de pe piata petrolului pana cand vom stabili cu seriozitate o politica pe termen lung in privinta energiei, la preturi accesibile", a declarat Obama.

Presedintele democrat spune ca SUA, care depind de petrolul importat pentru aproximativ jumatate din nevoile de zi cu zi, trebuie sa creasca independenta energetica pentru a intari securitatea nationala.

"Astazi, stabilesc un nou obiectiv, care este rezonabil, posibil si necesar. Cand am fost ales in acest post (in noiembrie 2008), SUA importau 11 milioane de barili de petrol pe zi. Peste putin mai mult de zece ani, vom reduce aceasta cantitate cu o treime", a promis Obama.