Siria se confrunta cu o "conspiratie", a afirmat miercuri presedintele Bashar al-Assad, intr-o alocutiune televizata sustinuta in fata Parlamentului, in prima sa interventie publica de la inceputul protestelor violente, la 15 martie. Presedintele sirian a sustinut un discurs privind un apropiat program de reforme, fara a anunta insa abrogarea starii de urgenta, aflata in vigoare din 1963, relateaza AFP.

Bashar al-AssadFoto: Agerpres

Assad a avertizat ca Siria traverseaza "un moment exceptional care apare ca un test pentru unitatea noastra".

"Aceasta conspiratie este diferita ca forma si ca moment ales de ceea ce se intampla in alte parti ale lumii arabe", a apreciat el.

"Siria nu este izolata de regiune (...) dar noi nu suntem o copie a altor tari", a apreciat el.

"Stiu ca sirienii asteptau acest discurs de saptamana trecuta, dar am vrut sa astept sa am o imagine completa a situatiei ... pentru a evita declaratii emotionante care ar fi putut calma oamenii, dar nu ar fi avut un efect concret in momentul in care inamicii nostri vizeaza Siria", a continuat el.

Declaratiile sale au fost primite cu aplauze de deputati, care au scandat: "Cu sangele nostru, cu sufletul nostru, ne vom sacrifica pentru tine, Bashar".

Guvernul sirian, condus din 2003 de premierul Mohammad Naji Otri, si-a prezentat marti demisia in fata presedintelui Bachar al-Assad, care a acceptat-o, a anuntat agentia oficiala Sana.

Presedintele Bachar al-Assad, la putere din 2000, urma sa anunte o serie de masuri de liberalizare a vietii politice si sociale, in special abolirea starii de urgenta, care se afla in vigoare de aproape cinci decenii si care priveaza cetatenii sirieni de majoritatea libertatilor publice.