Guvernul libian a avertizat miercuri ca va da in judecata orice companie internationala ce realizeaza contracte cu rebelii care controleaza o parte din infrastructura petroliera a tarii, a anuntat agentia de stiri de stat, potrivit Reuters.

"Corporatia Nationala a Petrolului este entitatea autorizata de lege sa negocieze cu companii externe. Datorita importantei strategice a acestor bunuri - petrol si gaze - la nivel global, nicio tara nu poate lasa gestionarea acestora in mainile unor bande inarmate", se arata intr-un comunicat guvernamental.

"Statul va da in judecata orice companie care face contracte privitoare la petrolul libian cu alte parti decat corporatia nationala", se mai precizeaza in document.

Rebelii au declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca regiunea pe care o controleaza produce intre 100.000 si 130.000 de barili de petrol pe zi si se pregatesc de exporturi in mai putin de o saptamana.

Potrivit unui reprezentant al insurgentilor Qatar-ul a semnat deja un acord in acest sens cu organul politic al rebelilor.