Doi congresmeni americani au introdus un document in Camera Reprezentantilor prin care vor sa impiedice ca Statele Unite sa mai efectueze raiduri aeriene in Libia daca ele nu sunt autorizate de Legislativul de la Washington, transmite RawStory. Timothy V. Johnson (Illinois) si Justin Amash (Michigan) sustin ca presedintele Barack Obama nu are "autoritatea constitutionala de a lansa atacuri militare in afara de cazul in care exista o amenintare iminenta la adresa tarii".

"Constitutia autorizeaza Congresul sa declare razboi. Presedintele nu poate, din punct de vedere constitutional, sa ordone o operatiune militara ofensiva fara autorizarea Congresului", a afirmat Amash.

Politicianul republican din Michigan a declarat ca "argumentul nu este legat de consultarea cu Congresul SUA. Este un lucru mai fundamental. Vorbim aici daca presedintele poate, el insusi, sa ordone un atac impotriva altei tari, daca aceasta tara nu ne-a atacat sau nu e pe cale sa atace Statele Unite. Constitutia interzice in mod clar o astfel de actiune".

La randul sau, Johnson a spus ca "tara sa n-are niciun drept sa se amestece in tulburarile civile din alta tara. N-am fost atacati. Interesele noastre de securitate nationala nu se afla in joc. Poporul american, prin reprezentantii sai alesi, este autorizat constitutional sa ia astfel de masuri. Nu presedintele tarii".

Initiativa legislativa, intitulata "The Restoring Essential Constitutional Constraints for Libyan Action Involving the Military Act (RECLAIM Act)" l-ar obliga pe presedintele Obama sa opreasca utilizarea fortei in Libia, pana in momentul in care Congresul autorizeaza in mod clar acest lucru. Documentul urmareste, de asemenea, sa blocheze fondurile necesare pentru atacurile in Libia.

Initiativa celor doi republicani vine in contextul in care diferiti politicieni americani, atat republicani, cat si democrati, au sugerat ca ar putea sa solicite suspendarea din functie a presedintelui Barack Obama, pe care-l acuza ca nu a solicitat aprobarea Congresului inainte de a ordona atacuri aeriene impotriva Libiei. Democratul Dennis Kucinich a spus ca liderul de la Casa Alba "a actionat impotriva Constitutiei", in timp ce fostul candidat la prezidentiale, Ralph Nader, a declarat si el ca Obama este "un criminal de razboi".

Si alti presedinti americani au declansat actiuni militare fara aprobarea Congresului: Bill Clinton impotriva Serbiei (1999), George Bush in Somalia (1992), presedintele Ronald Reagan in Libia (1986).

Asa-numitul The War Powers Act le cere liderilor de la Casa Alba sa informeze Congresul ca urmeaza sa deplaseze trupe americane in strainatate in 48 de ore si sa ii ceara aprobarea in 60 de zile.