Nivelul de iod radioactiv era, miercuri dimineata, de 3.355 de ori mai ridicat decat cel normal masurat in apa de mare, la 300 de metri sud de centrala de la Fukusima. Acesta este cel mai ridicat nivel al radiatiilor, inregistrat de la declansarea acestei catastrofe - agentia japoneza de stiri Jiji, citata de France Presse.

Poluarea radioactiva de la Fukushima a crescut dupa ce apa folosita pentru racirea reactoarelor nucleare s-a scurs probabil in oceanul Pacific.

Intre timp, mai multe organizatii umanitare din Statele Unite au anuntat ca cetatenii americani au strans aproximativ 150 de milioane de dolari pentru victimele japoneze ale seismului urmat de tsunami din 11 martie. Presedintele Crucii Rosii americane, Bonnie McElveen-Hunter, a declarat ca organizatia pe care o conduce a ajutat Statele Unite, imediat dupa atacurile teroriste din 11 septembrie si dupa uraganul Katrina.

"A venit randul nostru sa facem tot posibilul pentru a va ajuta" - le-a spus el japonezilor.

Intre timp, presedintele american, Barack Obama si primul ministru japonez, Naoto Kan au avut o discutie telefonica si au stabilit sa coopereze strans pentru depasirea crizei nucleare. Responsabilul nipon a declarat ca situatia de la Fukushima este imprevizibila.