Liderul libian Muammar Gaddafi a cerut marti coalitiei internationale sa inceteze loviturile impotriva fortelor sale, care blocheaza avansul rebelilor la 60 km est de Sirte. "Opriti ofensiva voastra barbara si nedreapta impotriva Libiei", a spus liderul libian, intr-un mesaj publicat de agentia oficiala Jana."Lasati Libia libienilor, sunteti pe punctul de a efectua o operatiune de exterminare a unui popor care se afla in siguranta si de distrugere a unei tari in dezvoltare", a adaugat el.

Avion Mirage 2000 Foto: Agerpres

"Voi nu realizati in Europa si in Statele Unite ca aceasta operatiune militara barbara si malefica seamana cu campaniile lui Hitler in momentul in care invada Europa si bombarda Marea Britanie", a adaugat colonelul Gaddafi.

Conferinta de la Londra dedicata Libiei a ajuns prin consens la concluzia ca "Gaddafi trebuie sa paraseasca tara", a declarat pentru AFP seful diplomatiei italiene, Franco Frattini.

"Acest consens a fost atins. Unanimitatea participantilor la reuniune a spus ca Gaddafi trebuie sa paraseasca tara", a precizat ministrul.

Intrebat despre implicatiile unui eventual exil al colonelului Muammar Gddafi, Frattini a subliniat ca acest lucru "nu inseamna imunitate".

"Nu vrem sa afirmam acest lucru pentru ca imunitatea ar insemna violarea statutului de la Roma", textul fondator al Curtii Penale Internationale, a adaugat Frattini.

Si presedintele SUA, Barack Obama, si-a exprimat marti increderea ca Gaddafi va ceda "in cele din urma" la presiunile diplomatice si militare, dar nu a exclus si inarmarea opozitie libiene in cazul in care operatiunea actuala nu va slabi suficient regimul libian.

"In plus fata de impunerea unei zone"no fly"de protectie a populatiei civile, folosim instrumente pentru sanctiuni politice si diplomatice, inghetarea activelor Libiei, iar toate aceste masuri vor continua "sa sugrume regimul lui Gaddafi", a spus presedintele SUA intr-un interviu acordat postuluid e televiziune NBC.

Costurile interventie militare in Libia - peste 550 de milioane de dolari

Interventia militara din Libia a antrenat un cost suplimentar de 550 de milioane de dolari pentru ministerul american al Apararii, si ar urma sa coste alte 40 de milioane in cursul urmatoarelor trei saptamani, relateaza AFP.

In perioada 19 - 28 martie, orele suplimentare de zbor si consumul de carburant pentru avioane si nave a provocat un cost de 550 milioane dolari, a precizat un purtator de cuvant al Pentagonului, capitanul de fregata Kathleen Kesler.

UPDATE Doua puternice explozii au zguduit marti Tripoli, in sectorul in care se afla resedinta liderului Muammar Gaddafi, anunta un corespondent AFP din capitala libiana.

Sapte alte explozii au fost auzite la Tajoura, in estul capitalei.

UPDATE Fortele americane au atacat trei nave libiene, care trageau asupra vapoarelor comerciale din portul Misrata, au declarat oficiali americani, citati de Reuters.

Actiunea de luni noaptea a vizat nava pazei de coasta Vittoria si alte doua nave mai mici. Vittoria a fost trasa pe uscat, iar una dintre navele mai mici a fost distrusa. Cealalta nava a fost abandonata, precizeaza Flota a VI-a americana, intr-un comunicat.

Coalitia internationala, ale carei operatiuni sunt comandate de NATO, si-a continuat loviturile luni seara, efectuand raiduri asupra pozitiilor fortelor loialiste in regiunile Mezda (centru), Gharyan si Sorman (vest), precum si in Tajura, in apropiere de Tripoli.

Anterior, agentia Reuters anuntase ca fortele loiale colonelului Muammar Gaddafi au utilizat armament greu, in noaptea de luni spre marti, impotriva pozitiilor rebelilor aflate pe un drum aflat la est de orasul natal al liderului libian, Sirte, obligandu-i pe insurgenti sa se retraga spre orasul Bin Jawad.

Rebelii au recucerit o serie de orase petroliere dupa loviturile aeriene ale coalitiei internationale, dar atacurile lor au intampinat o rezistenta tot mai mare pe masura ce s-au apropiat de Sirte.

Zeci de luptatori rebeli si civili s-au regrupat in apropiere de Bin Jawad, la circa 150 km de Sirte.

"Este un drum esential", a explicat un rebel, Hamad al-Awani, care parea sa conduca grupul de insurgenti. "Ieri am fost atacati de fortele lui Gaddafi asa ca ne-am retras."

El a afirmat ca trupele pro-Gaddafi au folosit rachete, aruncatoare de grenade si arme de calibru mediu pentru a respinge rebelii care se aflau in est de Sirte, orasul natal al lui Gaddafi si una dintre bazele militare ale guvernului.

Alti rebeli si civili au afirmat ca asezarile din apropierea orasului Sirte reprezinta o potentiala amenintare deoarece populatia de aici il sustine pe Gaddafi.