Patruzeci de tari si organizatii urmeaza sa participe marti la Londra, la prima reuniune a "grupului de contact" privind situatia din Libia, care va avea ca scop sa "consolideze" coalitia internationala care opereaza in aceasta tara si sa discute strategia care va fi adoptata dupa inlaturarea de la putere a regimului Gaddafi, scrie presa internationala de marti.

In opinia presedintelui francez Nicolas Sarkozy si a premierului britanic David Cameron, discutiile din capitala britanica vor fi esentiale in lansarea unei solutii politice de lunga durata pentru natiunea nord-africana.

Statele Unite si mai multe tari europene, inclusiv Marea Britanie si Franta - natiuni care au lansat operatiunile militare in Libia - vor fi reprezentate de catre seful diplomatiei lor.

Turcia, care a oferit mediere pentru o incetare a focului, a spus ca isi va trimite si ea reprezentanti la Londra, ca si multe tari arabe precum Iordania, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Liban si Tunisia. Secretarul general al ONU Ban Ki-Moon, si presedinte al Comisiei Uniunii Africane, Jean Ping, vor participa, de asemenea, la aceasta prima intalnire a "grupului de contact", de la inceputul bombardamentelor coalitiei in Libia, in 19 martie.

Conferinta, programata de la ora 17:00 GMT, trebuie sa vorbeasca despre "prezent si viitor", a rezumat ministrul britanic de Externe, William Hague.

"Gaddafi trebuie sa plece imediat", au reafirmat intr-o declaratie comuna, luni seara, presedintele francez Nicolas Sarkozy si premierul britanic, David Cameron. Cei doi lideri au discutat luni seara in cadrul unei video conferinte cu presedintele american Barack Obama si cancelarul german Angela Merkel.

Cameron a spus ca spera ca summit-ul va "consolida si va largi coalitia de tari angajate sa puna in aplicare rezolutiile ONU", a declarat un purtator de cuvant al premierului britanic. El a adaugat ca liderii prezenti la Londra vor discuta si despre "furnizarea de asistenta umanitara de urgenta" si "vor cere o strategie politica in Libia care sa permita oamenilor sa-si decida singuri viitorul lor".

Londra nu a spus daca reprezentanti ai Consiliului National de Tranzitie (CNT), organism reprezentativ al insurgentilor libieni, vor fi prezenti.

Regimul colonelului Gaddafi se confrunta, incepand cu 15 februarie, cu ample revolte populare.